wijngaard utrecht

Wijngaard Utregs Domein

We hebben tegenwoordig alles in ons stadsie: twee enorme bioscopen, zes parken, de grootste fietsenstalling van Europa, een hele hoop toeristen, het beste woord: ‘Jochie’, de Tour de France… maar toch mis ik iets: een mooie Utrechtse wijngaard!

De klimaatverandering is (helaas voor veel andere landen) voor ons land een uitkomst. De wijngaarden rukken op naar het Noorden van het land. Wijnboeren hebben we hier in Nederland nog niet zoveel als in Frankrijk of Spanje, maar er komen er steeds meer bij. Over het algemeen groeien druiven in de Achterhoek en Zuid-Limburg het best, dus daar zie je steeds meer wijnboeren.

Juichende druiven

In 2018 lijken de druivenstokken het door de vele zonuren nog net iets beter te doen dan in andere jaren. Om goed te kunnen groeien, hebben de druiven een mooi voorjaar en een dito zomer nodig en dat is gelukt dit jaar! Waar iedereen liep te klagen over die 37 graden, hoorde je de druiven juichen aan de planten. Dat betekent: veel suikers, veel kleur en vooral veel aroma’s. Op het laatst werd het nog wel even spannend door de geringe neerslag, maar het belooft een superoogst te worden.

Wijn uit 030

In Amsterdam kennen ze stadswijngaard No Chateau, reden te meer dat er in Utrecht ook een leuk initiatief kan komen! Bij deze vraag ik iedereen om zich heen te kijken of er nog ergens een leuke hectare grond braak ligt. Wellicht kunnen we daar een gezamenlijke wijngaard beginnen met een maatschappelijke functie. En uiteraard kunnen wij dan over ongeveer vijf jaar (ja, nog even wachten, want: stokken planten, testen en veel proeven) de toenemende stroom toeristen een heerlijk glas Utregse wijn aanbieden!

Ik doe hiermee een voorzet. Leden van mijn proefgroep zijn ook enthousiast, dus kom maar op met die groene vingers.

Sjors te Brake is eigenaar van Utregs Wijnhuis. Voor Frisse Mosterd beschrijft hij zijn ervaringen in de wonderlijke wijnwereld.

Utregs Wijnhuis - Sjors te Brake
Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl