truffel pasta

Truffels en wijn: de winter à la Sjatoo

Terwijl de wintertruien weer van zolder kunnen, zijn wij in gedachten even terug in Toscane. In de volle zon, onder de cypressen, met la famiglia, la dolce vita. En hoewel alweer heel ver weg, bedenken we ons, dat er geen enkele reden is om niet vast te houden aan dat gevoel. Want: versbereid eten, truffel en wijn, ze misstaan in geen enkel seizoen. Kom maar op met die winter!

Header: Honey Kitchen by Sam Bull

Goud op je bord

Ze ziet er misschien wat vreemd uit, maar is een onmiskenbare delicatesse: de Italiaanse truffel. De zwam, die onder de grond op de wortels van verschillende boomsoorten groeit, is zelfs zó kostbaar, dat ze haar gewicht bijna in goud waard is. Dat stamt uit een ver verleden: de Romeinen prezen de truffel al om haar lustopwekkende eigenschappen. Mooi meegenomen – zo komen we de donkere dagen wel door –, maar waar ik vooral vrolijk van word, is dat je met truffels in ieder seizoen zóveel kanten op kunt. En met de juiste wijn is het feest op je bord compleet.

zomertruffel
pasta truffel

Ieder seizoen een andere truffel…

Goed om te weten: de ene Italiaanse truffel is de andere niet. Iedere soort mag slechts in bepaalde maanden van het jaar gezocht worden en heeft haar eigen geur, smaak, intensiteit… en prijskaartje. Veruit de duurste is de beroemde zeldzame witte truffel (Tuber Magnatum Pico, 15 oktober tot 1 januari), een herfsttruffel met een sensationele en delicate geur en smaak. Vers geschaafd komt deze het beste tot haar recht.

Wil je toch herfsttruffel gebruiken in je saus of risotto, ga dan voor de Tuber Uncinatum Chatin. De smaak is vergelijkbaar met de zomertruffel (Tuber Aestivum Vittadini, 1 mei tot 1 september): niet al te zoetig, lekker robuust.

En dan de wintertruffel, stiekem toch een beetje mijn favoriet…. De wintertruffel (Tuber Melanosporum Vittadini, 15 november tot 15 maart) is in december en januari op haar best. Ze is bijzonder veelzijdig in gebruik: je kunt je gerecht afmaken met wat schaafsel of de wintertruffel verwerken in een saus, stoof, of pasta. Zo laat je de typische intense, wat zoetige smaak naar voren komen. De mooiste combinaties maak je wat mij betreft met zachte smaken zoals roerei, puree, risotto of knolselderijsoep, maar vers schaafsel over je visfilet of biefstuk moet je zeker ook eens proberen.

Welke wijn met wintertruffel?

Wil je nog een dosis extra genot toevoegen aan je wintertruffel-feest? Zorg dan, dat je een wijn schenkt die tegen die intense, aardse smaken is opgewassen. “What grows together, goes together” gaat voor deze rode varianten helemaal op:

Italiaanse wijn van de Nebbiolo
De Nebbiolo is een Italiaanse druif die perfect past bij truffel. Deze wijnen zijn vaak licht van kleur en hebben veel aardse tonen. Verder bevat deze wijn veel tannines en zuren.
Wijntip: Mauro Molino Nebbiolo € 17,50 of Barolo € 37,50

Chianti!
Sangiovese, aangenaam rood fruit, met het accent op frambozen en kersen. Een wijn zonder hardheid, open, vol, sappig, ook nog een tikje stevig.
Wijntip: Poliziano Chianti € 11,50

Italiaanse Pinot Noir, oftewel de Pinot Nero.
Zowel de truffels als de wijn bevatte aardse tonen, waardoor er een perfecte match is.
Wijntip: Blauburgunder Pinot Nero St Michael – Eppan € 18,95

Geen liefhebber van rode wijn?

Geen paniek. Een volle, rijke en ronde Chardonnay mét houtrijping smaakt ook erg goed bij truffel. Het ronde komt terug in de truffel, waardoor het mooi bij elkaar past.
Wijntip: Chardonnay St Michael – Eppan € 14,95

wijn sjatoo nebbiolo

Buon appetito e salute!

Ellen & Patrick


Sjatoo
www.sjatoo.nl
Herenstraat 19a, Breukelen

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl