Lucas - eigenaren Norbert en Maartje

Terugblik: met Norbert & Maartje van Lucas

Als ondernemer moet je aan veel dingen meer denken dan alleen aan welk product je op de markt gaat brengen. Menig starter zit dan ook weleens met de handen in het haar. Waar te beginnen? Hoe zorg je voor een stabiele basis? En wat staat je allemaal nog te wachten? We blikken met horeca-ondernemers terug naar hun ondernemersavonturen.

Maartje Booij (37) en Norbert de Weerdt (37) zijn twee van die ondernemers. Zij trokken de stoute schoenen aan en openden in oktober 2016 hun eigen zaak: café-atelier Lucas op de Wittevrouwenstraat.

Tekst en beeld: Mente Weijer

Meteen enthousiast

Maartje had de behoefte om iets voor zichzelf te beginnen. Het leek haar leuk om met mensen en producten te werken. Iets van een winkel of een café zag ze voor zich. “Ik dacht toen gelijk: dat is natuurlijk een leuk idee, maar dat kan ik nooit in mijn eentje. Ik wist namelijk niks van de horeca.”

Via een oud-collega leerde ze Norbert kennen. “We konden het goed met elkaar vinden en ik vond het altijd een relaxte vent. Dus ik dacht: ik vraag het gewoon. Hij was gelukkig ook enthousiast. We hebben toen een paar maanden elke week afgesproken om samen te brainstormen en allerlei koffiezaakjes te bezoeken.” Tijdens dit ‘veldwerk’ lette ze vooral op het interieur, de koffie die werd geschonken en, niet geheel onbelangrijk, de service.

Opzoek naar de perfecte locatie

Het café-atelier van Maartje en Norbert ligt binnen de singel, maar dit is niet de enige plek waar ze hebben gekeken. Ze zijn ook in randgemeenten gaan kijken zoals Maarsen en de Bilt. Uiteindelijk hebben ze er wel voor gekozen om te focussen op een pand aan de rand van het centrum van Utrecht. Het centrum zelf was te duur.

“We hebben goed nagedacht over de locatie. Als je buiten het centrum of in randgemeenten een pand hebt is je huur soms wel lager, maar moet je je personeel nog steeds hetzelfde salaris uitbetalen. Dat zijn eigenlijk je grootste kosten. Je kan dan beter op een locatie gaan zitten waar je wat meer aanloop hebt. Zo werd het uiteindelijk een pand op de Wittevrouwenstraat.”

Lucas - WIttevrouwenstraat

Met de perfecte locatie in bezit, zijn ze aan de slag gegaan met het aanvragen van de vergunning. “We wilden niet het risico lopen uiteindelijk niet de daghoreca in te mogen.” Bij de vergunningsaanvragen zorgden ze er voor dat ze alle benodigde informatie paraat hadden. Ze zijn hiervoor ook op gesprek geweest bij de gemeente. “Je plan moet namelijk wel passen bij het bestemmingsplan.” Daarna pas begon de verbouwing.

Cafe-atelier Lucas

Bundelen van krachten

Maartje ziet hun uiteenlopende werkervaring en expertises als kracht achter het slagen van Lucas. “Ik heb veel kennis van bedrijfsvoering en administratieve zaken, en vind het leuk om daar mee bezig te zijn. Norbert heeft daar misschien minder kennis van, maar hij heeft juist veel kennis van producten en horecaconcepten. Hij weet onder andere veel van thee. Hij kende al een aantal leveranciers, dus dat werd één van de focuspunten van Lucas.”

Tegelijkertijd merken ze hoe lastig het is die focus ook over te brengen. “Dat is gelijk de uitdaging van een eigen onderneming. Je moet echt tijd maken voor dat soort dingen, maar die tijd heb je eigenlijk weer niet omdat je al druk bent met het draaiende houden van je zaak.”

Branding van Lucas

In de toekomst wil Maartje meer aandacht besteden aan branding. Ze wil hier graag mensen voor aannemen, zodat zij zich kan focussen op conceptontwikkeling en bedrijfsvoering. “Ik kan dan beter analyseren hoe het precies gaat en waar we nou het meeste omzetten. Ik zou hier dan het liefst één dag in de week voor vrij maken.”

Ondanks dat een eigen onderneming hebben hard werken is, staat Maartje nog steeds volledig achter haar keuze: “Ik sta met zo veel plezier in de zaak en heb veel vrijheid. Ik heb invloed op alles wat ervoor zorgt dat ik eigenlijk geen stress ervaar. Dat is mij echt alles waard.”

Grootste struikelblok?

Maartje: “Hou er als starter altijd rekening mee dat je de eerste maanden zonder omzet moet kunnen. Je moet genoeg financiering hebben om je vaste kosten te kunnen betalen. Je weet namelijk niet hoe het loopt.”

Over de ondernemers

Maartje heeft onder andere Business Economics aan de Universiteit Utrecht gestudeerd en, voordat ze voor zichzelf begon, heeft ze vijf jaar gewerkt als projectleider op het gebied van vitaliteitsmanagement.

Norbert is ooit begonnen aan MTS industrieel design, maar is daar na twee jaar mee gestopt. Hij had zijn hart verloren aan de horeca. Na ervaring te hebben opgedaan in leidinggevende functies, richtte hij samen met Maartje Lucas op.

Cafe-atelier Lucas
Wittevrouwenstraat 23
www.lucasutrecht.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl