Mette Dijkstra

Zij is thuis, en jij te gast

Soms stuit je er tegenaan, juist wanneer je het niet verwacht. Ik ontdekte op een onverwacht moment wat dé reden is om ergens vaker terug te komen.

Ze hoeft nog niet gelijk te weten dat het over haar gaat, ik zal het een anonieme inleiding geven. En dan begin ik maar gelijk met open deuren. Je gaat graag terug naar plekken waar jouw favoriete drank geschonken wordt. Of naar een plek waar altijd de juiste muziek aanstaat.

Oh, de plek van je eerste date. Zo gaat een vriendin van mij ieder jaar met haar vriend naar de Voortuin om hun eerste kus te vieren. Zoet hè? De plek van je slechtste date is dan juist weer een plek om tijdelijk te vermijden. Pas met een gegarandeerd goede avond in het vooruitzicht stap je die drempel weer over.

Het is fijn als de bediening snel, vakkundig en vriendelijk is. Als iemand het opmerkt dat je glas leeg is, en jij er dorstig uitziet. Je komt terug voor een fenomenale kaasplank of de allerbeste G&T. Je komt terug omdat je ergens mensen kent, of omdat het er altijd gezellig is op zaterdagavond.

Nu mag het inmiddels wel een beetje over ‘haar’ gaan. Want al het bovenstaande is niet waarvoor ik terug zou gaan naar deze plek. Welke plek? Klein Berlijn. Al is ‘ze’ wel vakkundig, vriendelijk en snel. Maar zij doet precies wat je hoopt als je niks van een avond verwacht.

Het is maandagavond, de gekste horeca-avond van de week. De horecazondag. De stad is donker – niet heel gek om 22.10u – en leeg. Restaurantdeuren sluiten vroeg of zijn de hele dag al gesloten, en alleen bij de Flater is het druk. Een gezellige plek met gedimd licht en eventueel nog iets te snacken is zeldzaam.

Wij willen nog even ergens neerploffen, nagenieten van de show van Paulien Cornelisse. We fietsen naar Klein Berlijn, waar zij staat. En ze doet alles goed. Helemaal niet overdreven goed hoor, trouwens. Het gebeurt subtiel, alsof het haar geen moeite kost. Wat dan juist weer precies is wat ze goed doet.

De manier waarop ze werkt, maakt dat ik mij afvraag waarom ik het kroegwerk nooit leuk gevonden heb. Zelfs wanneer mijn tafelgenote een betoog afsteekt over stamgasten, kroegtaal en de ongemakken van het werk, lijkt dat niet te gaan over wat ‘zij’ doet. ‘Zij’ doet alsof ze thuis is, en jij te gast. En dat is belangrijker dan al die open deuren.

Mette Dijkstra is een schrijvende horecadame met een bak aan zelfspot en een helicopterview waar je u tegen zegt. Ze spreekt met en uit ervaring over alledaagse horecaperikelen.

Portret: Daniel Niessen

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl