Header clockless eating

Trend alarm: clockless eating

Ontbijt, lunch en diner. Een steeds meer achterhaalde manier van ‘door de dag heen eten’. Steeds vaker eten gasten wat ze willen en wanneer ze dat willen. Weg met avg’tjes (aardappel, vlees en groenten) om 18.00 uur of een boterham met kaas voor de lunch.

‘All day brunch’-concepten serveren pannenkoekjes en eiergerechten tot laat in de middag, terwijl ergens anders gasten een warm hartig gerecht eten voor lunch. Producten als pompoen, biet, avocado, ei en banaan vinden hun weg door de hele dag. Want, waarom zou je geen lekkere yoghurtbowl versierd met fruit, granen en noten mogen eten wanner je daar zin in hebt? Wie in Azië is geweest heeft ondervonden dat rijst prima door de hele dag heen kan worden gegeten. En in landen als Spanje en Italië is het natuurlijk de normaalste zaak van de wereld om pas om 22 uur aan tafel te gaan.

Maar waar de Zuid-Europese landen stoppen gaat de ‘souper’ beginnen. Souper is een nieuwe foodterm: officieel een avondmaaltijd tussen 23.00 en 7.00 uur. Deze beperkt zich niet meer tot een patatje of broodje shoarma na het stappen, maar het is een opkomend fenomeen. Ons normale leefritme veranderd en daar gaan de eetgewoontes in mee. Werk en privé raken meer en meer verbonden en het sociale leven verplaatst zich naar andere plekken en tijden. Eten en drinken wordt meer en meer een lifestyle en de restaurants nemen nog meer de plek van de kroeg, of zelfs het theater, over.

Waar gaat deze trend ons brengen? Is het straks mogelijk om in de Utrechtse kroeg een heerlijk driegangendiner te eten?

Daan Smeltzer is eigenaar van STAN&CO op de Ganzenmarkt. Voor Frisse Mosterd duikt hij in de wereld van ‘the good life’ en horecatrends.

Daan Smeltzer columnist Frisse Mosterd
Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl