Header - Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier

Het gebeurde tijdens de oudejaarsconference van 31 december 1989. Miljoenen mensen waren die avond getuige hoe alcoholvrij bier, genaamd Buckler, door een banjerend brildragend mannetje om zeep geholpen werd. Het is voor te stellen dat Freddy Heineken in zijn verdere leven een grotere hekel heeft gehad aan Youp dan aan Willem Holleeder.

Anno nu. Het alcoholvrije bier is populairder dan het ooit is geweest. Stout, bock, IPA of weizen zijn tegenwoordig allemaal te krijgen en te drinken, zonder kans op een meer dan lamlendige zondagochtend. En het prettige… ze smaken meestal verrassend lekker en fris.

Ja, dat zeg ik. Hij die “Bucklerlul” hét woord van het jaar vond. Hij die vond dat er alcohol in bier móést zitten, anders mocht het geen bier genoemd worden – eerder zielepietenpils. Nee, een echte man zoals hij, ahum, zou dat kneuzenvocht nooit van zijn leven binnen krijgen. Ook niet als noodgedwongen BOB. Dan maar een borrelbuik van het bruisnat.

Toch gebeurde het… Hij, ja ik, ben om.

Waarom om? De ochtend na een hard feestje analyseerde ik mijn inname van spraakwater en kwam erachter dat het soms een beetje te gortig was. Vaker stond ik later op, sportte minder, zweette spontaan zonder inspanning en zo nog wat ongemakken. Kentering zou en moest er komen.

Op dit moment is het non-alcohol. Moet zeggen het bevalt me prima en het gaat me makkelijker af dan ik had kunnen wensen. Nog steeds ga ik na het werk graag met mijn collega’s een biertje doen in de kroeg. Op mijn etiket staat dan wel 0%. En stiekem voel ik me meer echte man dan ooit.

Jelle Winkels is geboren en getogen Utrechter. In zijn werk als barman, stadsgids en columnist uit hij zijn oneindige liefde voor de Domstad.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl