kipconnaisseur header

Kipconnaisseur meets Kippig

Onze enige echte Kipconnaisseur, Franny Pouderoyen, is een heuse kipfluencer. Als geen ander weet zij waar je de lekkerste kiptraktaties van de stad scoort. Van complete kippen tot sappige kippendijen en gefrituurde vleugels: de Kipconnaisseur is altijd op zoek naar een verrassend smaakvolle kipsperience. Ditmaal bezoekt ze Kippig, de zaak waar Utrechters hun kippetjes afhalen of thuis laten bezorgen. En goed nieuws: vanaf het nieuwe jaar bezorgen ze ook lunch.

Tekst & beeld: Franny Pouderoyen

In hartje centrum ligt het knusse pand dat de stad voorziet van een lekkernij van ‘t spit. Spontaan begin ik te watertanden bij de hartige kippenlucht die mij buiten al tegemoet komt. Daar ligt ‘ie dan, op de bar. Speciaal voor mij en recht uit de ruime rotissoire. Terwijl ik dit kakelverse, dampende prachtexemplaar met mijn blote handen naar binnen werk, volgen de bonnetjes uit het bestelsysteem elkaar in een rap tempo op. Ondertussen heb ik mooi de gelegenheid om de eigenaren het hemd van het lijf te vragen.

kippig utrecht

Wie geen kip lust, is gek

Met chick lovin’ koppel Noordin en Kim aan het roer, ontwikkelde Kippig zich in een mum van tijd tot een goedlopende kipspot. Als ik vraag waarom de keuze op kip is gevallen, antwoordt Kim: “Wie lust er nou geen kip?! Dan ben je toch gek.” Niets aan toe te voegen. Over de samenstelling van de kruiden maakt ze echter niet zo’n bold statement. Want, die blijft grotendeels geheim. Wél kan ik verklappen dat de enige echte Kippig-kip wordt bereid met een zoet uitje voor extra smaak en wat citroen om ‘m lekker mals te houden.

Het duo gaat voor een eigen, onderscheidende Kippig-kruidenmix. Licht pittig en alles behalve zuinig gekruid, waarbij de tijm en oregano duidelijk naar voren komen. Daarmee blijven ze ver weg van de standaard poeliersmaak, maar zijn hun kippetjes nog steeds voor een breed publiek toegankelijk. Bovendien hebben de vleugels een lekker knapperig velletje en valt de sappige poot bijna van het bot.

filet kippig

De filettest

Over het algemeen hoef je me niet wakker te maken voor de borst. Een tikkeltje monotoon en droog, de Nico Dijkshoorn van de kippenanatomie. Doorgaans fitgirl-vriendelijk en vooral weggelegd voor de mensen die nog niet de smaakvolle, sappige kippendij of -poot hebben ontdekt. Kortom, not my cup of thigh. En toch zegt die filet alles. Want, als je van de filet een heus tongstrelend genot kunt maken, heb je het begrepen. Kim en Noordin stellen hoge eisen aan de filet en vinden zowel de zompige als de droge variant ware dooddoeners. Dat wekt bij mij de nodige verwachtingen. Maar potverdomme, wat is ‘ie goed. Je kunt ‘m als een soort cheesestripper uit elkaar trekken. Mals met een stevige, veerkrachtige structuur.

Naast de toegevoegde citroen en goed getimede garing, zorgt de keuze van het kippenras voor deze goede filet. Kippig kiest namelijk uitsluitend voor het langzaam groeiende Hubbard-ras. Geen antibiotica, een normaal dag- en nachtritme en de ruimte om lekker rond te scharrelen. Zoals het hoort. De kippen zijn ook wat groter dan normaal: zo’n anderhalve kilo kipgenot schoon aan de haak.

Kippig lunch in het nieuwe jaar

Goed nieuws voor Kippig-liefhebbers die dagelijks de minuten aftellen totdat de klok vijf uur slaat: vanaf het nieuwe jaar gaat je favo kipspot ook open voor lunch. Hoofdzakelijk met burgers en goedgevulde, kleurrijke wraps met geplukte of gefrituurde kip en knapperige groenten. En een gezond sapje om de boel even door te spoelen. Zelfs vega(n)s kunnen hun hart ophalen. Wait, what? Een wrap met vega kipstukjes en een vegan-variant met aubergine en tahini mayonaise vind je namelijk ook op het menu. Dat klinkt zelfs aanlokkelijk voor een verstokte pollotariër. Overigens blijft het spit slechts in de avond draaien. Althans, voorlopig.

kippig lunch

Kippig
Loeff Berchmakerstraat 15
www.kippig.nl

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Kippig.

Redactie FM
social@frissemosterd.nl