alicia merlotgenoten

Wij(n) Utrecht V – Gevallen voor de herfst

Guur, oranje en nat? Druilerig, donker en kastanjes? Ik weet niet wat ik moet zeggen als iemand mij vraagt om de herfst in drie woorden te omschrijven. Gelukkig heeft nog niemand dat ooit gedaan. Nou goed, ik vrees dat ik een haat-liefde verhouding heb met de herfst. Of een wat modernere benadering, meer hipsteresk: een anti/tolerantie verhouding. Ik ben niet antiherfst, al die multi-gekleurde bladeren, zonnige dagen, lange boswandelingen. Heerlijk. Maar die wind! Moedernatuur, zij die je met een natte washand ruw in je gezicht wrijft, om alle sproeten van de zomer weg te wassen. Ik tolereer de herfst en al haar kleuren en geuren. Maar niet als ik een eind moet fietsen.

Romanticus

Bekaf kom je thuis, natte strengen haar in je gezicht. Je dijen zijn omgeven door een te strakke, vochtige spijkerbroek die waarschijnlijk nooit meer uit kan. Je tussenjas bleek een zomerjas en de schoenen niet waterdicht. Maar ja, dat uitzicht op die gekleurde bomen aan de Singel was wel een plaatje. Die frisse buitenlucht is wel goed voor de longen. En die slobberbroek met gaten die je van jezelf aan mag trekken als je thuis komt, is waar je de hele dag voor hebt geleden. Dan zou ik willen dat ik een openhaard had, die vlammen produceerde in de mooie warme kleuren van de herfstbladeren. Van felgeel tot pompoenoranje, tot herfstrood. Kleedje, wijntje. Kijk, zo klinkt dat seizoen ineens romantisch he?

Scepticus

Omdat alles eigenlijk om de bladeren draait in het najaar -najaar is zo’n raar woord, alsof het ná het jaar plaatsvindt, maar dat kan niet want dan komt het voorjaar. Snap jij het, snap ik het.- Maar goed, de Amerikanen hebben een speciaal woord verzonnen voor het seizoen waarbij alle bladeren bruin worden en van de bomen vallen: Fall. Lente, Zomer, Val, Winter.

Wat ik dus niet alleen tolereer, maar wat ik heel lekker vind aan de Val -kijk dat klinkt voor mij weer te veel Amerikaans-, wat ik dus heerlijk vind aan de herfst is de geur van natte bladeren. In combinatie met de geur van openhaard. Niet van de jouwe, maar die haard die je buiten ruikt, die geur van dat iemand het bovenstaande herfst-vlammen-kleurenpalet wel écht kan uitvoeren.

rode wijn glas

Botanicus

Voor diegene die dat niet kunnen: het antwoord is Pinot Noir! Dit is een hersftbos in een glas. De kleur van de wijn is die van een roodgekleurde berk of esdoorn. Roestrood. Transparant. Het ruikt zelfs naar een bos; fris, koel, zonnig. Maar dan zonder natte washand in je gezicht. Wel met pit hoor, dat zeker. Het zijn de kleuren en de geuren van de herfst. En in dat bos pluk je dan aardbeien, kersen en rode bessen. Zoet, sommige nog een tikkie zuur, maar sappig. Wil je ook dat haardje erbij, is dat geen probleem, hout gelagerde Pinot Noir is goed tegen de kou. Binnen no-time heb je rode herfstkonen op je gezicht, weer gevoel in je vingers en zelfs zin om in je tussenjas terug te fietsen naar huis. Ben ik dan toch gevallen voor de herfst? Misschien alleen wanneer het in een glas zit.

Proeftip

Wat? 3 Stones Pinot Noir, Marlbourough Nieuw Zeeland
Waar? De Kleine Parade, Drieharingstraat 2

Alicia van den Berg, ook bekend van @Merlotgenoten, steekt haar neus in ieder wijnglas dat ze tegenkomt. Ze ruikt, ze proeft en ze beschrijft haar bijzondere ervaringen met wijn.

Portret Alicia: Huib Dommers

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl