Herberg 2.0 JOINN!: eten, slapen en vergaderen in Houten

JOINN! is een ‘herberg 2.0’. Alles wat de moderne mens nodig heeft, komt hier samen: ontmoeten, vergaderen, eten én slapen. Eigenaren Luc en Wout de Wit zijn ambitieus. Wat hun betreft komen zowel nationale als internationale gasten naar hun zaak in Houten. Maar hoe pak je dat aan?

Tekst: Sara Melkert
Beeld: Romano de Vries

Een paar stappen van het Houtense NS-station verwijderd sta je al voor de ingang van het pand. Niet te missen door de letters van JOINN! duidelijk op de voorgevel. Door de grote deur, met de trap omhoog kom ik uit in de woonkamer van het concept; het restaurantgedeelte. Een knusse, warme ruimte met gezellige gekleurde zit- en loungeplekken en industriële lampen. Ik kies voor een lichte plek aan het raam en klap mijn laptop open. Het vriendelijke barpersoneel heet mij hartelijk welkom, en onder het genot van een cappuccino en huisgemaakte Oreo cheesecake, schuiven eigenaren Luc en Wout aan bij mijn tafel.

Van leegstaand pand naar energieke locatie

De broers Luc en Wout, geboren en getogen Houtenaren, begonnen zo’n vijf jaar geleden aan dit project. Luc: “We zijn benaderd door de makelaar van het pand. Voorheen diende de ruimte als NS- en PTT-kantoor. Het stond al zes jaar leeg en was grijs en grauw. De locatie is zo mooi dat het een bijzonder concept verdiende. We doen al langer samen herontwikkelingsprojecten, maar met name op woongebied. Wout is architect en ik ben conceptontwikkelaar, dus we vullen elkaar mooi aan met dit soort projecten.”

Het rondkrijgen van de financiering ten tijde van de crisis bleek minder gemakkelijk, maar met behulp van crowdfunding konden ze van start. “Alles wat je ziet in de zaak is door onze eigen handen heen gegaan. En we zijn door heel Nederland gereisd, op zoek naar de juiste inventaris. We willen achter ieder detail staan. Letterlijk uit eigen hand komen de loungebanken, hoofdtrap, bar het multifunctionele bedmeubel in de lofts. Die zijn door Wout en zijn team ontworpen”, vertelt Luc.

Hoge tafel JOINN

Diverse gasten onder één dak

“Voor JOINN! wilden we niet alleen een restaurant en/of café, maar juist een combinatie van horeca, werken én short & long stay. Er is hier van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat wat te beleven. Vanwege de verblijfmogelijkheden (25 hotelappartementen, waar je vanaf twee nachten tot acht maanden kan verblijven) heb je vaak ontmoetingen tussen de verschillende soorten gasten. De laagdrempeligheid van ons concept stimuleert het onderling kennismaken met zowel regionale als internationale gasten. Dat zorgt voor een bijzondere dynamiek, zodat iedereen zich snel bij ons thuis voelt.”

Het doel van het concept komt ook in de naam terug. “Join staat voor samenbrengen. De tweede ‘n’ staat voor het woord Inn, herberg in het Engels. En het uitroepteken onderstreept de dynamiek van ons concept. Ons credo is dan ook: sharing good moments”, zegt Luc. En het klopt. Ik zie zowel incheckende buitenlandse gasten, als gasten in het restaurant, en zakelijke bezoek in de sfeervolle, aparte zalen.

Ondertussen is er in het restaurant ook een proeverij bezig van de nieuwe kaart. Op de menukaart voor lunch zie ik onder andere een broodje met pulled mackerel en American pancakes, en voor diner; tarte tatin met geitenkaas en Pasta di Gamberi (met gamba’s). Allen internationaal en seizoensgebonden, en zoals chef-kok Jan trots zegt: “Vol pure smaken!”

Blauwdruk

Luc en Wout zijn al even bezig met de toekomst van JOINN! Bij de locatie in Houten loopt alles, mede dankzij het aansturen van bedrijfsleidster Sandra, op rolletjes en daarom zijn ze op zoek naar een tweede locatie in een andere stad, met mogelijk uitbreiding naar de rest van het land. Wout: “Deze locatie was echt de blauwdruk. We weten nu wat we willen en hoe het moet. De basis is er en we kunnen deze verder uit gaan rollen. We zijn wel op zoek naar een bijzondere locatie, geschikt voor nieuwbouw of een bestaand pand, met mogelijkheid om te transformeren. Tegelijkertijd blijven we kritisch, JOINN! moet wel een meerwaarde hebben voor de desbetreffende stad en omgeving. We zijn in gesprek met verschillende gemeenten en hopen in 2019 onze tweede locatie bekend te kunnen maken.”

Dessert JOINN

JOINN! Hotspot for Meet, Lounge & Short Stay
Onderdoor 5, Houten
www.joinn.nl

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door JOINN!.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl