Granaatappel open - Emma Metz

Ode aan de granaatappel

De granaatappel, een prachtige roodroze ronde citrusvrucht afkomstig uit het Midden-Oosten, Afghanistan en India. De vrucht stond voor vruchtbaarheid, vernieuwing van de natuur, diversiteit en eenheid voor het leven. Hij zou levenskracht en wedergeboorte geven, en stond met z’n prachtige uiterlijk bekend om zijn verleiding.

Tekst/beeld: Emma Metz

Vitaminevrucht

De vrucht verleidt ons tegenwoordig nog steeds en staat daarnaast ook bekend om zijn werking. We noemen de vrucht zelfs een superfood. Hij bevat vele vitamines en vezels, die ontstekingsremmend kunnen zijn, en het gerucht gaat rond dat een granaatappel kanker tegengaat.

Wanneer je de granaatappel opensnijdt, zie je nog meer schoonheid. De tientallen pitjes lijken wel mini-parels, maar deze moeten er eerst nog uitgehaald worden voordat je ze kan eten. Dat ontpitten is vaak iets wat tegenstaat. Het rode sap stroomt uit de vrucht wanneer je ‘m opent. Het is heerlijk om te drinken, maar gevaarlijk voor je kleding. De pitjes kun je gebruiken als garnering, maar ze zijn ook lekker om los te eten. Er is wat moeite voor nodig, maar dan heb je ook wat.

Tip

Ik zie ze het liefst terug in een salade, waar ze als smaakverrassing de show stelen. Ze geven net dat lekkere, frisse effect. Rol de vrucht eerst met wat kracht over het aanrecht en sla daarna de pitjes eruit door met een pollepel op de schil te slaan. Dat maakt het ontpitten lekker makkelijk.

Emma Metz - Granaatappel kleur

Emma Metz is afgestudeerd fotografe met een fictief kookboek ‘Of je worst lust’, waarin ze zich richt op (mogelijk) future food. Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van veel kleur, licht en aparte samenstellingen. 

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl