sterk spul

Van rum-cocktails tot mescal: dit gaan we het komende jaar drinken

Al meer dan honderd jaar wordt er aan Nieuwegracht 197 gelachen, gedronken en geproefd. We hebben het natuurlijk over Rubens Proeflokaal. Bij eigenaar Wim Rieff draait het om kwaliteit en vakmanschap. Dankzij zijn jarenlange ervaring is Wim een wandelende encyclopedie op het gebied van zo’n beetje iedere drank. Wat ons betreft dus dé man voor de kick off van deze nieuwe rubriek, waar we de rol van sterke drank binnen de horeca onder de loep nemen.

Tekst: Cas van Vliet

Op het moment dat we elkaar spreken is Wim net terug van een reis naar Mexico, waar hij veertien lokale destilleerderijen heeft bezocht waar mescal en tequila worden gestookt. Hij reist meerdere malen per jaar rond de wereld om nieuwe kennis en inspiratie op te doen. Wim neemt altijd een aantal flessen van het beste lokaal verkrijgbare spul terug naar Nederland.

De trent van alcoholarm

Vier keer per week wordt er geproefd in de woonkamer van Wim, boven het proeflokaal. “Je ziet binnen alle segmenten van de horeca een terugloop in het alcoholgebruik. Die verschuiving van gedestilleerd naar drank met een lager alcoholpercentage is al jaren gaande. Ik zeg voor de grap wel eens dat we hier alles proeven, zolang er maar alcohol in zit, maar wij hebben tegenwoordig ook een aardige hoeveelheid non-alcoholische dranken op voorraad. Denk bijvoorbeeld aan alcoholvrije gin, verschillende siropen en daarnaast natuurlijk ook bier. Die combinatie is erg leuk.”

Iedereen aan de rum

Hoewel men over het algemeen dus een stuk verantwoordelijker drinkt, blijven de mixdranken voorlopig nog wel mateloos populair. Wim is er van overtuigd dat de welbekende gin-tonic dit jaar van de troon wordt gestoten en dat we in plaats daar van de komende zomer massaal aan de rum-cocktails gaan; een trend die komt overwaaien uit Engeland. “In dat land is de rum verkoop vorig jaar voor het eerst boven de miljard pond uitgekomen. Dat is echt ongekend.”

Lekkers uit Mexico

En dan tequila; de reden Wim onlangs naar Mexico ging. In Nederland denken wij vooral aan zout, citroen en verschrikkelijke katers. Buiten de grenzen van ons land bestaat er gelukkig meer waardering voor de betere flessen. Wim: “Het is belangrijk dat er honderd procent Agave op de fles staat. Als dat niet het geval is bestaat de tequila waarschijnlijk voor negenenveertig procent uit suiker van een andere herkomst, en in de meeste gevallen is dat suikerriet.”

In onze Domstad moet je voor goede mezcal, volgens Wim, naar Lucy Lou, tegenover Tivoli Vredenburg. Dat klinkt ons als muziek in de oren, snel maar eens een mailtje sturen voor een volgende editie van Sterk Spul.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl