Koffieboontje

’t Koffieboontje: Utrechters met een missie

Je kunt al van hun bijzondere koffie genieten op de Oudegracht en de Gruttersdijk, maar binnenkort komt ‘t Koffieboontje ook bij jou thuis! Ben je nog niet zo’n koffiekenner, maar wel heel nieuwsgierig? Dan kun je zelfs aan een speciale workshop of proeverij meedoen, of een online-koffiecursus volgen.

Tekst: Charlie van Dijk
Beeld: Asmara Matulessy

Woonkamer

Vrienden Mustapha, Brahim en Aziz zijn sinds 2015 oprichters van ’t Koffieboontje, dat inmiddels is uitgegroeid tot een mooi concept met twee vestigingen. De mannen komen alle drie niet uit de horeca, maar samen beschikken ze over de juiste eigenschappen om de zaken succesvol te runnen. Onder het genot van een slow drip vertelt Aziz dat je geen horecatijger hoeft te zijn om een gezellige koffiebar te hebben. “We zijn servicegericht, maar we kijken niet op een commerciële manier naar onze gasten. Het is de bedoeling dat gasten hier lekker zichzelf kunnen zijn, alsof het hun eigen woonkamer is. Dus als iemand een rotbui heeft, laten we die met rust. We respecteren het humeur van de gast.

Hangplanten

Waar de drie zich veel liever mee bezighouden, is de gasten een ‘koffiemomentje’ bezorgen als ze bij ’t Koffieboontje komen. Dat doen ze met veel plezier, ook al vergt het soms veel moeite. “We doen ons best om op de hoogte te blijven van de trends op het gebied van koffie en horeca. Die veranderen snel. Gasten herkennen nu bijvoorbeeld bonen uit verschillende landen en komen met uitspraken als “die Ethiopische bonen hebben voor mij iets te veel citrus,” in plaats van “deze koffie is mij te zuur.” Ze zijn een stuk kritischer geworden, want ze weten waar ze het over hebben.” De mannen volgen om die reden zelf ook opleidingen. “Als eigenaars moeten we écht weten hoe het werkt.”

Koffieboontje koffie Utrecht
Koffieboontje Utrecht

Ook verandert er regelmatig het één en ander in de inrichting van ‘t Koffieboontje. “Wat hangplanten erbij, nieuwe kussentjes. Van de zomer hebben we bijvoorbeeld de muur roze geschilderd. We krijgen regelmatig positieve reacties over de kleur. Ik denk dat we trendsetters zijn, omdat we gewoonweg lef hebben.” Hoe dan ook, het belangrijkste vinden de mannen dat alles in de koffiebar in balans is. “Dus ook al is je koffie heel goed; als de barista als een zoutzak achter de balie staat en er zijn verder alleen maar witte stoelen en tafels, dan is het totaalplaatje niet compleet.”

Experiment

Steeds vaker merken Mustapha, Brahim en Aziz dat hun gasten ook thuis een koffiemoment inplannen. “We krijgen vaak de vraag of we ook zakken koffiebonen verkopen. Binnenkort beginnen we daarom met ons eigen label. Gasten, of andere horecazaken, kunnen dan zelf onze koffie maken.” Aziz begrijpt dat niet iedereen precies weet hoe je een lekker kopje koffie maakt uit een zak ongemalen koffiebonen. Daarom gaat ’t Koffieboontje ook laagdrempelige workshops, koffieproeverijen en online zetadviezen aanbieden. Op hun website staat meer informatie over onze activiteiten.

Koffieboontje Utrecht interieur
Koffieboontje Oudegracht Utrecht

“Het is vooral voor de mensen die zelf al wat meer met koffie aan het experimenteren zijn. We willen ze daar op deze manier graag de nodige kennis bij aanbieden, want er komt veel kijken bij het maken van koffie.” Niet onbelangrijk: deze service is exclusief voor koffieliefhebbers in Utrecht. “Wij zijn echte Utrechters. We leveren graag een bijdrage aan de koffiecultuur in ons stadsie.”

‘t Koffieboontje
Oudegracht 92
Gruttersdijk 42
www.tkoffieboontje.nl

 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door ‘t Koffieboontje

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl