Mette Dijkstra

Heeft u er gewoon niet zo’n zin in?

Als je een alleseter bent, behoor je inmiddels tot een met uitsterven bedreigde soort. Dagelijks worden er nieuwe allergieën en intoleranties ontdekt. Mensen kunnen niet tegen komkommer of paprika. Ze reageren slecht op koemelk, of hun buik zwelt op na een boterham met tarwe. Kerriepoeder, ook dat schijnt heftige reacties te veroorzaken.

Het is belangrijk dat mensen ons, het bedienend personeel als schakel tussen gast en chef, van hun allergie op de hoogte stellen. Echt leuk is het niet, als één van de gasten in de zaak overlijdt aan een anafylactische shock. En ik zal eerlijk zijn, toiletten poetsen is ook niet mijn hobby. Maar naarmate de uitzonderingen toenemen, neemt de geloofwaardigheid af.

En dat is gevaarlijk. Want de verantwoordelijkheid wordt er niet minder op. Als iemand zegt niet tegen gluten te kunnen, is de keuken verplicht daar rekening mee te houden. Maar wat betekent dat precies, ergens niet tegen kunnen? Gaat er iemand dood, of staan de koks zich uit te sloven voor een zelfbedacht huis-tuin-en-keukendieet?

Gluutariër

Eén persoon is glutenvrij, staat aangegeven bij de reserveringen. Dat is net zo grappig als iemand die zegt vegetarisch te zijn. Dat bén je niet, je eet het. Voor iemand met een glutenintolerantie, coeliakie (dat spreek je uit als seuliakíe) bestaat geen naam. Ik stem voor ‘gluutariër’. Hetzelfde geldt voor lactosevrije mensen, lactariër dan maar? Met komkommer, paprika en kerriepoeder worden het pas echt gekke vervoegingen.

Laatst was er dus een lactariër die óók nog eens gluutariër was. Wat een ellendig leven moet zij lijden (in dit geval is een ‘lange ij’ daadwerkelijk van toepassing, echt leiding heb je niet over je leven als je zo beperkt kan eten). Haar dochter verklapte haar geheimpje halverwege de avond al: ‘Nou, ze overleeft het heus wel hoor’, over de friet uit de frituur waar ook bitterballen in gebakken worden.

Dessertbestek

Haar geheim werd pas echt onthuld bij het dessert: Madeleines (amandelcakejes, met uiteraard gluten. En lactose) en donkere chocolademousse. Daarin geen gluten, maar zeker wel lactose. Rekeninghoudend met haar allergie, zo noemde ze het echt zelf, gaf ik haar geen dessertbestek. Haar onwetende zoon kwam gepikeerd om een vijfde vork-en-lepel vragen. Zat ze hoor, te zondigen van haar zelfopgelegde dieet. Met dingen die ze te lekker vindt om te laten staan.

Ik dacht dat haar leven ellendig was, maar het kan altijd erger. Al weet ze waarschijnlijk niet wat coeliakie is, en hoeft ze nooit te leren hoe ze dat woord fatsoenlijk uitspreekt. En gelukkig gaat ze niet dood, maar heeft ze er gewoon niet zo’n zin in.

Mette Dijkstra is een schrijvende horecadame met een bak aan zelfspot en een helicopterview waar je u tegen zegt. Ze spreekt met en uit ervaring over alledaagse horecaperikelen.

Portret: Daniel Niessen

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl