Oranje fiets

Geen feest op de pleinen

Sneeuw. Nog nooit in haar leven had ze watten uit de lucht zien vallen. En toen landde er een vlok op haar kleine Birmaanse neus. Ze kirde van de schrik en ik denk ook van geluk. Een onverwachte witte kille kus recht op haar toet. Haar lach galmde over het plein. Zo hard dat de denkende haas achter haar een wortel liet vallen. Of kwam het door het lichtspel dat we onmogelijke voorvallen zagen? Het maakte niet uit. De Neude werd door het hemelrijk omgetoverd in een sprookjesplein. Elfen gooiden sneeuwballen naar elkaar en het oude postkantoor was voor even een mysterieus kasteel. De rode Beurs aan de overkant een herberg.

27 april

We gingen de Stayokay binnen waar zij logeerde, om te genieten van de vers gebrouwen glühwein. Ik vertelde haar dat ze terug moest komen op 27 april en dan het liefst een dag eerder. Want dan zou ze niet in een wit, maar in een oranje sprookje terechtkomen. Iedereen voelde zich die dag prins of prinses. En ik pochte niet alleen tegen haar over het mooiste feest van het jaar. Ook andere gasten liet ik weten dat op de pleinen, grachten en in de straten gezongen, gedanst en gedronken werd en het volk na afloop lallend en tevreden huiswaarts keerde.

Geen feestje

Toen las ik DUIC. Alle reclame die ik had gemaakt was voor niets geweest. Lege pleinen zonder feest omdat horeca en gemeente het oneens waren over bepaalde zaken. Voornaamste reden was dat de uitbaters op Koningsdag 2 uurtjes langer door wilden. Ik ben nooit zo stellig, maar ik neem het voor ze op. De kosten zijn best hoog en de verdiensten die er tegenover staan niet evenredig. Die 2 uur – waar hebben we het over – zou net wat meer in het laatje brengen. Onze burgemeester, die een nacht en een dag koning van de stad had kunnen zijn, bleek onvermurwbaar. Geen feest op de pleinen.

Ondoenlijk voor mij om de gasten die ik warm had gemaakt te laten weten dat het beter is niet te komen. Het zou namelijk heel benauwd kunnen worden in de smalle straatjes waar wel feest gevierd wordt.

Jelle Winkels is geboren en getogen Utrechter. In zijn werk als barman, stadsgids en columnist uit hij zijn oneindige liefde voor de Domstad.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl