De Pomp: rauw, sociaal en eigenzinnig

Zet vier eigenwijze ondernemers in een oud pompstation in de Dichterswijk, laat ze nadenken over horeca passend bij het bestemmingsplan van de gemeente, maar bovenal: geef ze vrijheid. Twee jaar geleden pitchen ze enthousiast hun idee. In april dit jaar is het eindelijk zover: de deuren van De Pomp gaan open. We spreken Kimmarah Beeuwkes, Joep de Jong, Marlou Kleijnen en Danny Simon over hun horecazaak.

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Asmara Matulessy

Tien jaar lang heeft het pompstation leeggestaan, tot ergernis van vele buurtbewoners. Na krakers en een autoverhuurbedrijf werd het tijd voor structurele oplossing. Kimmarah: “Als je bij De Pomp binnenloopt zeg je vast: ‘Wow ja, tof, deze ondernemers moeten wel een beetje gek zijn.’ Het is letterlijk een pand met herbestemming, dat zie je overal in terug. We hebben veel materiaal opnieuw gebruikt, maar knipogen vooral ook naar het tankstation. Het is een beetje de Berlijnse underground-stijl. We nemen de braafheid weg en laten daarmee onze identiteit zien.”

Shell-shop en thema-toiletten

Marlou: “Het is niet strak afgewerkt. Schilders en stukadoors stonden soms perplex van onze wensen; ‘Wat gaan jullie met het plafond doen?’ ‘Hoezo, die zit er toch gewoon in!’ Afgebladderde muren, tegels met gaten en tegelijkertijd chique toiletten (met thema’s!) en een kanon van een keuken. Én veeeel licht in de hele zaak.”

“Het is een drieluik aan verschillende ervaringen. Verwacht: kermis met een snufje festivalsfeer. In de keuken heb je de oude garage met betonvloer, daar zie je het oude pompwinkeltje in terug. In het midden komt een grote tafel waar je met een groep kan zitten of lekker aanschuift. En onder de overkapping (waar je vroeger kwam met je auto, dat is straks ook binnen) is het wat toegankelijker, daar ga je zitten voor je dagelijkse koffie of om te werken. Met het grote terras en een raam voor de open keuken, krijg je ook een lekker binnen-buiten gevoel”, vertelt Kimmarah.

Binnen De Pomp

Waterbuffelmelk-ijs met long pepper

Danny: “Je kunt plaatsnemen op oude schoolbusbanken mét gordel voor de ‘eetervaring van je leven’. Zeven dagen per week fucking lekker eten in een rauwe setting. We gaan van begin tot eind alles zelf maken, en verwerken in de keuken ook de link naar de pomp. Denk bijvoorbeeld aan milkshakes van zelfgemaakt ijs in zo’n corny glas, inclusief eigen ingemaakte kers bovenop.”

“Mijn kookstijl is vrij experimenteel, ik steek kolen in de fik of rook iets op uienschillen. Bij mij in de keuken vind je geen salade geitenkaas of carpaccio. We willen makkelijk kunnen werken met bijvoorbeeld overschotten van lokale boeren of het bijzondere aanbod van de Groentenakker in Odijk. Gefermenteerde ingrediënten, red samoerai wortels en andere spannende groenten ga je hier tegenkomen. Het menu van De Pomp is ingedeeld op toegankelijke warme en koude vis-, vlees-, en groentegerechten. Geen voor, hoofd, na, maar eten om te delen”, vertelt Joep.

Exterieur De Pomp

Jurassic Park

Kimmarah: “Het belangrijkste van De Pomp is dat het een buurtfunctie heeft. De bewoners hebben hier om gevraagd en werken er net zo hard aan mee. Tegelijkertijd willen we graag een voorbeeld zijn voor het creëren van een stukje leefbaarheid in de wijk, door passende horeca te plaatsen in een leegstaand gebouw.”

Danny en Marlou voegen toe: “Naast het commerciële gedeelte richten we een stichting op voor activiteiten met een meer sociaal-culturele functie. Aan de ene kant kan dat gaat om voedselonderwijs, tuinieren met kinderen en een buitenbios met Jurassic Park en een bbq. Aan de andere kant is dat op grotere schaal aandacht geven aan maatschappelijke problematiek die de gehele stad aandoet, zoals taalachterstand of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarvoor gaan we bijvoorbeeld samenwerken met het Homerun-onderdeel van Humanitas DMH en doen we mee aan de Week van de Toegankelijkheid. Wij hebben immers de ruimte en faciliteiten, dus waarom zouden we dat niet delen met de buurt en stad?”

Ze zoeken nog versterking voor in de bediening en keuken! Heb je zin om jouw handen uit de mouwen te steken in deze vooruitstrevende nieuwe zaak? Mail naar info@depomputrecht.nl

De Pomp
Croeselaan 122
www.depomputrecht.nl
Facebook | Instagram

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door De Pomp.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl