Utrecht made lokaal

Gemaakt in Utrecht – Tradities

Utrecht Made is hét makersnetwerk van ons stadsie en omgeving en fungeert als platform voor lokale makers en hun producten. De missie van oprichter Joram Drees en zijn team is de Utrechtse maakcultuur en de duurzaamheid van dichtbij winkelen onder de aandacht te brengen bij een groter publiek.

Tekst: Lisa Geitenbeek
Beeld: Utrecht Made

In Italië weten ze het al lang – de beste producten komen van dichtbij. Mama kookt het allerlekkerst, maar dat komt natuurlijk ook deels doordat de ingrediënten lokaal en dus ontzettend vers zijn. Regionale ambachtslieden verstaan hun vak, waardoor een salami niet alleen van het beste vlees is gemaakt, maar daarnaast rijkgevuld is met traditie en gemaakt naar oud familierecept. Geen massaproductie, wel meerdere makers die samen een heel dorp van topproducten voorzien.

Een groot dorp

Utrecht wordt vaak vergeleken met een dorp. Ook al kun je alles vinden bij de supermarkt, er wordt veel in onze provincie gemaakt. Niets hoeft van ver te komen. Dat blijkt in Utrecht net zo waar te zijn. Van keramiek tot koek en van duurzaam tot design. Jam, bier, chocola.. Het wordt hier allemaal gemaakt!

Startups en familietraditie

Het is het tijdperk van de start-ups, maar aan traditionele familierecepten is geen gebrek in de regio. De jenever van Staffhorst werd al sinds 1861 in ons stadsie gemaakt. Nadat het jaren verdwenen was, besloot nazaat Bastiaan deze drank nieuw leven in te blazen. De jenever wordt volgens het aloude familierecept op ambachtelijke wijze gestookt in de distilleerderij De Pronckheer op basis van 100% moutwijn, ook zeer geliefd bij whiskeydrinkers. Naast jenever produceert Staffhorst gin en eau de vie, zuivere distillaten van fruit uit Utrecht. Bastiaan maakt de jenever niet alleen uit nostalgie, maar ook uit liefde voor de stad. Zo werkte hij samen met Utrechtse bierbrouwers, is er het jaarlijkse project Stadsoogts in samenwerking met lokale dichters ontstaan en zijn er zelfs kweeperen uit de tuin van burgemeester Jan van Zanen geoogst om voor een goed doel een gelimiteerde ‘Calvados du Maire’ te veilen.

Vocking worst utrecht

Alsof het zo moest zijn, wordt al bijna even lang een ander product door een echt familiebedrijf gemaakt dat érg lekker is bij de borrel. Of gewoon op brood. Liefst gebakken. Gewoon Vocking lekker, die worst! Sinds 1891 wordt de leverworst door de familie Vocking volgens het originele recept bereid: zonder kleurstoffen, fosfaten, emulgatoren, stabilisatoren en smaakversterkers. Daardoor is Vockingworst herkenbaar aan de donkere kleur, want: op en top natuurlijk. Een rijke historie, gemaakt met passie en voor bijna iedereen uit de omgeving van Utrecht pure nostalgie – met recht traditioneel te noemen!

Hou je meer van zoet? Komt voor de bakker! Het meest beroemde koekje van Utrecht, de botersprits, haal je het lekkerst bij Theo Blom. Hier bakt Evert staven en duimpjes naar origineel recept uit 1888, van bakker Pieter Bergman. Een beetje zout, maar juist daarom zo lekker. Evert nam de bakkerij in hartje centrum in de jaren ’90 over van de familie Blom, maar houdt alle tradities in ere en maakt nog steeds de fameuze Domtorentjes waar Utrechters al bijna 100 jaar van kunnen genieten!

Botersprits blom utrecht

De waarde van lokaal en duurzaam maken wordt steeds belangrijker en er ontstaan nog steeds producten waar een familie zich samen sterk voor maakt. Allemaal van hoge kwaliteit en vaak met een knipoog naar Utrechtse traditie en nostalgie. Zeker weten dat we daar over 100 jaar nog blij van worden!

Utrecht Made
www.utrechtmade.com

Redactie FM
social@frissemosterd.nl