Brouwerij De Leckere: nieuwe locatie, nieuwe plannen

De Utrechtse brouwerij De Leckere behoeft weinig uitleg. Opgericht door een krakerscollectief in 1997 brouwt De Leckere al sinds jaar en dag. Inmiddels zijn ze verhuisd van De Meern naar het Utrechtse Werkspoorkwartier. We spraken mede-eigenaar Eric Odewald en senior-verkoper Wander de Jong over het nieuwe avontuur van een van Utrechts meest karakteristieke brouwerijen.

Tekst/beeld: Tom Terwan

Nieuwe uitdagingen

Een aantal maanden geleden namen ze met de brouwerij hun intrek in het Werkspoorkwartier aan de Tractieweg. Hier vonden ze niet alleen meer ruimte voor het brouwen en opslag, maar begon ook het bestaan van hun proeflokaal: Werkspoorcafé De Leckere. Het café biedt, zeven dagen per week, een plek waar bierlievend Nederland haar hart kan ophalen.

Werkspoorkathedraal

Bij aankomst op de nieuwe locatie van De Leckere wordt snel duidelijk dat de brouwerij hier en daar nog de laatste hand legt aan de verbouwing. Wander: “Maar, het eind is in zicht. We zijn verhuisd en ook al bezig met de productie. Het is nog wat hectisch, maar tijdens het brouwen én verbouwen kunnen we nog wel wat aanpassingen maken om het werkproces te optimaliseren. Elke dag zetten we weer een stap in de goede richting.”

In de keuken treffen we eigenaar Eric Odewald. Er hangt een vaatdoek over zijn schouder. “Ik ben even aan het afwassen”, glimlacht Eric. “De jongens die hier klussen kunnen goed verbouwen, maar kunnen niet zo goed schoonmaken. En dat is net zo belangrijk, want bierbrouwen gaat gepaard met schoonmaken.”

Lecker duurzaam

De Leckere houdt al sinds de oprichting rekening met het milieu tijdens het brouwproces. Dat blijft onveranderd op de nieuwe locatie. Ze brouwen onder andere zonder gebruik van fossiele brandstoffen en met zorgvuldige omgang van restproducten en –energie. “Daarnaast gaan we de warmte opvangen die we produceren tijdens het brouwen. Daar kunnen we de kantoren in het gebouw mee verwarmen”, vertelt Wander trots. “Én! Er worden as we speak zonnepanelen op het dak geïnstalleerd.”

Bar De Leckere

Proeflokaal

“We hebben duurzaam en verantwoord ondernemen altijd belangrijk gevonden. Natuurlijk gaat het om de organic beers van De Leckere, maar ook de producten op de kaart zijn biologisch en duurzaam. De bostel (restproduct van de mout – red.) die we overhouden na het bierbrouwen gaat naar een geitenboer. Hij voert daar zijn geiten mee en wij krijgen er een mooie bierkaas voor terug. Die staat vervolgens weer op onze menukaart in het café!”

“Het Werkspoorcafé is een zelfstandige horecazaak, maar we gebruiken het café natuurlijk wel voor leuke De Leckere evenementen. Het releasen van een nieuw bier, bijvoorbeeld. Of het organiseren van een festivalletje. Dat doen we ook gewoon daar”, zegt Wander. “Zo wordt er ook een pubquiz georganiseerd en hebben we af en toe livemuziek. Het is gewoon een toffe plek. Ook met de rondleidingen die we in de brouwerij gaan geven, zullen we eindigen in het Werkspoorcafé. Daar kan je perfect neerstrijken en onze bieren proeven.”

Inmiddels is het tijd voor bier. Aan de bar nemen we een slok van de Limited Edition “One Knight in Brett”, een voluptueuze Strong Ale met vanilletonen door houtrijping en een zoetzure complexiteit door de wilde gisten. Een fijne locatie om goed bier te proeven onder het genot van biologisch bierbostelbrood of een bio-bitterbal.

Bier Werkspoorcafé

Brouwerij De Leckere / Werkspoorcafé De Leckere
Schaverijstraat 15
www.deleckere.nl

Hou de Facebook-pagina van Werkspoorcafé De Leckere in de gaten voor alle aankomende evenementen!

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl