Landhuis in de Stad: ongedwongen horeca met verrassend weekmenu

Een oude heer die tevreden zijn krantje leest, een proostende groep dames en een jong gezin dat een hapje komt eten: allemaal genieten ze van het zonovergoten terras van Landhuis in de Stad. Omringt door zo veel groen en het water van de Leidsche Rijn, verwacht je niet dat het op steenworp afstand van het Centraal Station ligt. Niets is minder waar: het klassieke pand is de verborgen parel van park Oog in Al. De hele dag kun je er terecht voor een kop koffie, ontbijtje, lunch én om je tafelgenoot in te maken met een potje Monopoly. Bovendien serveert het Landhuis een wisselend weekmenu met drie heerlijke gangen.

Tekst: Franny Pouderoyen
Beeld: Jacco Oskam

Een gouden duo

Bij het Landhuis zwaaien twee enthousiaste, jonge ondernemers met de scepter: Anna en Klaas vormen een gouden duo. Anna is het culinaire meesterbrein van de twee. Van kinds af aan is ze niet weg te slaan uit de keuken, waar ze graag met verschillende smaken en ingrediënten experimenteert: “Na mijn studie ben ik terug de keuken ingedoken. En nooit meer vertrokken. Ik ben zo gek op koken en lekker eten. Dat is waar ik goed in ben en wat ik het állerliefste doe.”

Klaas en Anna

Klaas is niet zo’n held in de keuken. Wel op de vloer. Daar is deze horecaman in hart en nieren helemaal in zijn element: “Samen zetten we een informele, gezellige sfeer neer. Geen stijf gedoe met gasten, maar gewoon trouw zijn aan wie je bent. Dan zijn zij dat ook naar jou – en dat werkt gewoon heel fijn. Je komt elkaar ook weer tegen in de buurt, je zwaait naar elkaar in de supermarkt. Je merkt dat het Landhuis een gezellige ontmoetingsplek is, waar je altijd kunt aanwaaien voor een kop koffie of een hapje eten.”

Anna knikt instemmend: “Je hoeft helemaal niks. Je mag hier gewoon zijn. We hebben ook een ander tempo dan een hardcore horecazaak. Het gaat iets trager, rustiger. Geen geram op de bel als een gerecht mee moet, bijvoorbeeld. Maar het moet natuurlijk ook niet zo zijn dat je lang op je gerecht moet wachten. Daarom zetten we iedereen zoveel mogelijk in zijn kracht.”

Landhuis in de Stad - Chesterfield

“U bent zelf een gehaktbal!”

En precies dat laatste, iedereen in zijn of haar kracht zetten, is typerend voor Landhuis in de Stad. Ongeveer de helft van het team heeft namelijk een afstand tot de arbeidsmarkt. Klaas: “Voordat we het Landhuis overnamen, zat hier een zorgstichting. Wij boden aan om het horecagedeelte volledig op ons te nemen en al gauw ontstond er een win-winsituatie. Bovendien sluit het heel goed aan op wat wij willen doen: niet alleen een bedrijf zijn, maar ook iets van maatschappelijke waarde toevoegen.”

Daarnaast levert het ook lollige situaties op, vertelt Anna: “Bij een van onze toppers in de bediening ontbreekt zo nu en dan het filter. Zo bestelde een bekende van ons een broodje gehaktbal, waarop zij antwoordde: “U bent zelf een gehaktbal!” – Gelukkig viel de grap in goede aarde.”

Kleurrijk, robuust en kakelvers

Anna’s kookkunsten beperken zich niet tot een klassieke gehaktbal. Integendeel. Op de menukaart zien we lamskoteletten, geroosterde groenten, couscous met worst van Brandt en Levie, een prei ‘rollade’, verse soepen én salades. De gerechten van het wekelijks wisselende menu ogen kleurrijk, robuust en boordevol groenten. Anna: “Ik focus me niet op één bepaalde keuken, maar op lekker en smaakvol eten. Geen poespas, maar kakelvers en zo veel mogelijk biologische ingrediënten. Bovendien koken we ‘met het seizoen mee’, waardoor we een heel creatief menu kunnen samenstellen. En iedere week zijn dat dus weer nieuwe gerechten! Met altijd een lekkere vlees-, vis- en vega-optie op het menu. En, niet onbelangrijk: alles voor een eerlijke prijs.”

Landhuis in de Stad - terras

Landhuis in de Stad
Park Oog in Al 1
www.landhuisindestad.nl

Volg Landhuis in de Stad op Facebook of bekijk hun website voor het wisselende weekmenu.
Van donderdag t/m zondag zijn ze geopend voor diner.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Landhuis in de Stad.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl