TGI Fridays: Amerikaanse keuken en gastvrijheid in Utrecht

New York, 1965. Een jonge parfumverkoper uit Manhattan bedacht een vernuftig plan om dames te ontmoeten: Alan Stillman opende de eerste bar & grill voor singles in de stad. Goede cocktails, idem gezelschap en typisch Amerikaanse burgers, ribs en steaks… een plek waar het élke dag vrijdag is. Een gouden greep van meneer Stillman, want inmiddels is TGI Fridays een wereldwijd begrip met vestigingen in 61 landen. And thank god – sinds precies één jaar kunnen we ook in Utrecht genieten van de Amerikaanse keuken en gastvrijheid.

Tekst: Franny Pouderoyen
Beeld: Jacco Oskam

Verborgen verhalen

Fridays onderscheidt zich van de vele nieuwe concepten met hun authentieke verhaal, gevormd door de decennia heen. General manager Emma: “You can’t fake history.
Er zijn tegenwoordig zoveel plekken waar ze je een oor aannaaien met een stukje verzonnen storytelling. Hier niet. We draaien al zo lang mee. Achter bijna alles wat we doen, zit wel een verhaal verborgen. Zo wilde Fridays tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles graag de atleten uitnodigen. Daarom bedachten we alcoholvrije drankjes en smoothies, die je vandaag de dag nog steeds kunt bestellen.”

Cocktail TGI Fridays
Details TGI Fridays

Familiegevoel

Natuurlijk heeft Fridays de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Maar, volgens restaurant manager Ruben blijft de basis altijd hetzelfde: “Of het nou een woensdag of zaterdag is, elke dag voelt hier alsof je opnieuw het weekend inluidt met een borrel en heerlijk comfortfood. Onze gasten bestellen ook doordeweeks een frisse margarita, klassieke Long Island Iced Tea of gewoon een biertje. Het is altijd feest en we hebben een onwijs hecht team, een soort tweede familie. Samen staan we iedere dag met hetzelfde enthousiasme voor iedereen klaar.” Emma knikt instemmend: “Klopt, ik werk nu negen jaar met zoveel plezier voor dit bedrijf. Oorspronkelijk in Engeland, waar ik ook vandaan kom. Zo’n tachtig procent van mijn vrienden werkt bij Fridays, waaronder mijn twee beste. Ik werd gevraagd om te helpen bij de opening in Nederland. Zo gezegd, zo gedaan… vervolgens ging ik nooit meer naar huis, haha!”

Burger science

De passie voor het bedrijf klinkt ook door in de keuken, waar al het eten met liefde wordt bereid. Emma: “Onze producten zijn lekker vers en worden door onze chefs omgetoverd tot typische American style gerechten. Denk aan spareribs, burgers, steaks… Die laatste komen uit Australië en zijn van topkwaliteit. Met de Josper grill geven we aan elk stuk vlees een heerlijke, authentieke barbecuesmaak. En wat betreft onze burgers: Fridays heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de perfecte samenstelling. De juiste rundvleesmix, vetpercentage, formaat… We bakken ze medium-well, dan komt de smaak het beste tot z’n recht. Je kunt wel stellen dat er een heuse burger science achter schuilt!”

Burger TGI Fridays
The glaze TGI Fridays

Het ultieme bedrijfsgeheim

Naast de sappige burgers staan er nog veel meer signature dishes op het menu die al tientallen jaren meedraaien. Neem bijvoorbeeld de gefrituurde halve aardappelschil gevuld met onder andere pulled beef, jalapeños en kaas: een smaakexplosie met een fijne bite. Het meest typische van de keuken? Dat is toch wel ‘the glaze’: de beroemde sweet & sticky saus op basis van Jack Daniels. Ruben: “Als je komt werken bij TGI Fridays, luidt één van de passages uit je contact als volgt: deel nooit, maar dan ook nooit het geheime recept. Waar je ook komt, New York, de Filipijnen of Utrecht, de saus is exact hetzelfde. Bovendien smaakt ‘ie heerlijk bij alle gerechten, van knapperige kipstukjes met sesam tot malse ribs. We nodigen iedereen van harte uit om het te komen proeven.”

TGI Fridays Utrecht
Stationsplein 18
www.fridays.nl

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Klepierre/TGI Fridays.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl