Tai Soen: succesformule sinds 1974

Kantonees-Chinees restaurant Tai Soen in Hoog Catharijne bestaat al sinds 1974. Stanley Tang is al sinds begin jaren ’90 eigenaar van het restaurant. Zowel bij Utrechters als bij toeristen is Tai Soen een grote favoriet, maar hoe komt dat eigenlijk? We gingen langs bij Tai Soen voor een stukje bijzondere horecacultuur aan het Godebaldkwartier.

Tekst: Charlie van Dijk
Beeld: Jacco Oskam

Smaken versterken

Het begint natuurlijk allemaal bij het menu. De Kantonese keuken (afkomstig uit de Zuid-Chinese stad Kanton) heeft voor velen het meeste weg van ‘de Chinees’. Maar in tegenstelling tot de Chinese keuken, is de Kantonese veel verfijnder van smaak, minder zout en vettig, en vooral vérs. Naast de dim sum bestaan de gerechten vaak uit gewokte groenten, vlees en/of vis. Hoisin-, oester- en sojasaus geven de gerechten hun diepe umamismaak. Gember en fruit zorgen voor een frisse tegenhanger. Eigenaar Stanley Tang vertelt: “De verschillende smaken moeten elkaar versterken.” Om te controleren of alles goed gaat in de keuken, neemt hij regelmatig zelf plaats aan tafel. En dat werkt goed: wanneer het eten op tafel komt is alles kakelvers, loeiheet en overheerlijk van smaak.

Bliksembezoek

Om klokslag 12 uur, wanneer de deur van het restaurant van het slot gaat, komt er een groep van twintig Taiwanese gasten binnendrommen. Hun ogen staan hongerig wanneer zij hun jassen en sjaals over de rugleuningen van hun stoel hangen, ze voeren gesprekken op gedempte toon. In een mum van tijd verschijnen er hoog gestapelde schaaltjes met dim sum, bordjes met handgemaakte bami en gestoomde rolletjes van rijstdeeg op tafel. Nog voor het eerste uur van de middag voorbij is, heeft het overgrote deel van de groep de buik vol en de jas alweer aan. De stapels borden die ze op tafel achterlaten zijn nog net niet schoongelikt.

Eten Tai Soen

Busladingen vol

Het geheim van het succes van Tai Soen zit ‘m voor een groot deel in de ondernemende geest van de eigenaar. Stanley Tang is bijna altijd aanwezig in het restaurant, en zijn motto is dan ook: “Hard werken, niet klagen”. Tijdens dat harde werken maakt hij vaak vrienden met zijn gasten. De bediening is bijzonder gastvrij en hij heet iedereen graag persoonlijk welkom. Door deze gastvrijheid gaan de gasten met een extra voldaan gevoel van tafel. De mond-tot-mond reclame gaat snel. Zo snel dat zelfs buitenlandse toeristen op deze manier bij Tai Soen komen. Een vriend van de heer Tang is de organisator van toeristentrips door Nederland: “Hij vindt het eten van Tai Soen zo lekker, dat hij dagelijks bussen met Chinese toeristen langs Utrecht stuurt. Je ziet ze wel eens staan bij het Moreelse park. Nou die zijn op tour door Nederland en na hun bezoek aan de Keukenhof lunchen ze hier onderweg naar Amsterdam.”

Babi Pangang en Nasi Goreng

Op de Kantonese menukaart vind je onder andere gerechten gemaakt van rijstdeeg, maar ook bijzonderheden zoals kippenklauwen. Mocht je daar nog een beetje huiverig voor zijn dan is er gelukkig ook een à la carte menu, een toegankelijke kaart voor de wat minder avontuurlijke eters. Voor eigenaar Stanley Tang geldt: “Iedereen is welkom, ook als je liever Foe Yong Hai, Babi Pangang, Nasi Goreng en Saté bestelt.”

Kantonees-Chinees restaurant Tai Soen
Godebaldkwartier 275
www.taisoen.nl

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Klepierre/Tai Soen.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl