utrecht made koffie chocolade header

Gemaakt in Utrecht – Bonen

Utrecht Made is hét makersnetwerk van ons stadsie en omgeving en fungeert als platform voor lokale makers en hun producten. Dit keer gaan we in op bonen uit Utrecht. Koffie- en chocoladebonen om precies te zijn. We praten met Nordkapp Coffee en Mesjokke Chocolade.

Tekst: Lisa Geijtenbeek
Beeld: Utrecht Made & Nordkapp Coffee

Wil je nog een bakkie?

Zeg eens eerlijk – drink jij elke dag een bakkie koffie? Liefst met iets lekkers erbij, toch? Een koekje, of chocolaatje. Het is in Utrecht absoluut niet moeilijk om een goeie espressobar te vinden waar ze een ruime keuze aan koffiebonen serveren of een knus cafeetje waar je neer kunt ploffen voor een cappuccino met romige schuimlaag. Er zijn zelfs verschillende plekken waar je als choco-lover het gevoel krijgt een gouden ticket te hebben gewonnen.

Maar soms wil je thuis genieten van je bakkie. Van instant poeder tot luxe bonen en van simpele repen tot varianten met veel smaakjes en geknetter – het is te vinden in de supermarkt. Dat is alleen niet de plek waar het oorspronkelijk vandaan komt. Maar hoe weet je of je een eerlijk en duurzaam product in huis haalt? In Utrecht zijn er een aantal koffiebranders en chocolademakers die duurzaamheid en een eerlijk proces hoog in het vaandel hebben staan. De bonen komen wel van ver, maar het eindproduct wordt hier gemaakt.

utrecht made
Nordkapp koffie

Nordkapp Coffee

In de ideale wereld van Jasper en Rachelle krijgen koffieboeren altijd een eerlijke prijs voor hun werk, gebaseerd op kwaliteit en gemaakte kosten bij de productie. Daarom koopt de Utrechtse koffiebranderij hun bonen voor hun specialty coffee enkel via handelaren die de waardeketen zo transparant mogelijk maken.

Elke week branden zij koffie, waarbij het van belang is dat de herkenbare oorsprong smaak behouden blijft en er een volle, ontwikkelde koffie ontstaat in verschillende blends – voor ieder wat wils. De koffie van Nordkapp is bijzonder, maar toch maken zij het laagdrempelig mogelijk om zoveel mogelijk mensen van deze lokale koffie te laten genieten in hun eigen espressobar bij Vechtclub XL, op locaties in Utrecht of gewoon lekker thuis.

Mesjokke chocola

Ook Per en Luc, The Chocolate Explorers, maken gebruik van bonen die van ver komen, maar in Utrecht verwerkt worden tot eindproduct. Met hun bean-to-bar repen maken zij een chocolade die anders is dan de repen uit supermarkten. Met veel zorg selecteren zij hun cacaobonen. Deze komen uit Nicaragua en Madagaskar voor hun smaken Stardust (melk) en D.A.R.C. Angel (puur).

Naast een goede smaak is duurzaamheid het belangrijkst voor Luc en Per. De cacao wordt eerlijk en op een milieuvriendelijke manier verbouwd. Ook wordt de gehele cacaoboon gebruikt – de vliesjes die verwijderd worden, gaan vervolgens naar De Bijenakker. De smaken van Mesjokke zijn (h)eerlijk verrassend. En je kunt een reep dus met een gerust hart eten: de makers beheren zelf de gehele productieketen door rechtstreeks in te kopen bij de cacaoboer en vanaf dat moment alles in eigen handen te hebben

mesjokke chocolade

Wil je zelf eens proeven? De producten van beide makers vind je bij de espressobar van Nordkapp Coffee bij Vechtclub XL of bestel één van de vier soorten chocoladerepen van Mesjokke, koffiebonen of koffiecapsules voor thuis in de Utrecht Made Shop.

Utrecht Made
www.utrechtmade.com

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl