ROC midden nederland horeca opleiding

Personeel gezocht: ROC Midden Nederland geeft antwoord

Gezocht: kok en/of bediening. Tal van briefjes hangen voor de ramen en online struikel je over de vacatures. Tot 2025 zijn er, volgens de Koninklijke Horeca Nederland, 16.000 tot 17.800 koks nodig. Dat is een flink uitdaging, want het is ontzettend moeilijk om aan voldoende goede mensen te komen. Wij spreken Désirée Verhagen van ROC Midden Nederland over dit bekende horeca-dilemma.

Tekst: Nadia Khaleghi
Beeld: ROC Nederland

Horeca is hot. Bij consumenten dan. Het gaat goed met de economie en mensen gaan steeds vaker uit eten. Achter de schermen loopt het allemaal wat minder vlot: het personeelstekort is historisch groot. Terwijl de schoolbanken vol aanstormend talent zitten, zijn restauranthouders wanhopig op zoek. De oplossing? Een versnelde opleiding!

Désirée werkt al jaren bij Bedrijfsopleidingen van ROC Midden Nederland en is helemaal op de hoogte van de problematiek. Desiree: “Het structurele personeelstekort moet op korte termijn worden aangepakt en wij als opleider spelen hier een belangrijke rol in.”

Voor alle leidinggevenden die met hun handen in het haar zitten heeft Désirée goed nieuws: “Het is niet altijd nodig om nieuw en gediplomeerd personeel aan te trekken. Het uitbreiden van de skills van je bestaande team kan al een heleboel zorgen wegnemen. Daarom biedt ROC een stoomopleiding aan waarbij keukenmedewerkers in ongeveer tien bijeenkomsten een erkend mbo-certificaat kunnen halen. Daarna zijn ze direct inzetbaar in een nieuwe functie. Maar ook voor instromers zonder diploma is dit een ideale oplossing. Zij hoeven geen jarenlange opleiding te volgen en kunnen toch als volwaardige kracht in de keuken aan de slag.”

roc opleiding

Koken in de horeca

“In de stoomopleiding leer je alle essentiële basisvaardigheden om aan de slag te kunnen in de keuken. Groot voordeel: alle bijkomende vakken als rekenen, loopbaan en taal hoef je niet te volgen! De opleiding wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid. Ervaring is niet verplicht, een (stage)baan in de keuken wel.”

“Desiree heeft er vertrouwen in: het is een écht leuke en laagdrempelige opleiding waarbij je snel en praktijkgericht stappen maakt. En niet onbelangrijk: je krijgt een volwaardige mbo-certificaat mee. Wij van het ROC geloven er in dat dit een deel van het probleem aanpakt. Binnen no-time kun je aan de slag!”

Meer weten? Neem gerust contact op met Désirée Verhagen van Bedrijfsopleidingen ROC Midden Nederland via d.verhagen@rocmn.nl , bel naar 06 30481748 of kijk op de website

Dit artikel is mede-mogelijk gemaakt door Bedrijfsopleidingen ROC Midden Nederland

ROC midden nederland koksopleiding
Redactie FM
social@frissemosterd.nl