Header TREK

Op gesprek bij de man met de hoge hoed

BurgeRmeester Just van festival TREK

Dit Pinksterweekend is het weer tijd voor lekker eten, drankjes, live muziek en theater in het Griftpark, bij festival TREK. Reden genoeg voor een een-op-een met de BurgeRmeester van het rondreizende festival: Just van den Bosch.

Tekst: Kylie Fletcher
Beeld: TREK /
Peter Lodder fotografie 

Voor het zesde jaar op rij is creatief ‘maker’ Just van den Bosch de gastheer van TREK, als de BurgeRmeester van het festival. Maar hoe is dat eigenlijk zo gekomen?

“De mannen die TREK ooit bedacht hebben, wilden een soort crossover-festival tussen de Parade en de Rollende Keukens neerzetten. Vanuit hun achtergrond konden ze de productie van zo’n event wel aan, maar de creatieve kant, het theatrale, daar konden ze hulp bij gebruiken. Ik werkte destijds bij restaurant Wilhelminapark. Op een dag was er een netwerkborrel van een bank en speelde er een jazzbandje. Omdat het rustig was, leek het mij wel lachen om te gaan ‘impro’ dichten. Ik gaf een heel pleidooi over hoe naar het wel niet is om in zo’n strak pakkie bij elkaar te staan, geen nieuwe mensen te spreken, en vervolgens weer gewoon naar huis te gaan. De mensen vonden het fantastisch. Emile Faulborn (een van de organisatoren van TREK) bleek aanwezig te zijn. Na afloop kwam hij naar mij toe en zei: ‘We moeten echt even gaan praten binnenkort’, omdat hij het tof vond wat ik had neergezet. Hij vertelde over het idee met TREK een heel dorp neer te zetten. Dus ik dacht: wat is een dorp zonder BurgeRmeester? En toen werd mijn burgemeesterschap geboren”, legt Just uit.

Een dichtende BurgeRmeester?

“Ik begon ooit in de mode en retail. Tegenwoordig helemaal niet meer relevant, maar het is wel zo, haha. Tegelijkertijd ging ik meer theater spelen en dat ging best wel lekker. Maar ik had veel moeite met scripts, ik hou helemaal niet van instuderen. Ik werd op een gegeven moment door Mevrouw Bakker, met een koffietruck op festival de Beschaving, gevraagd of ik haar theatrale ober wilde zijn. Ik stemde in, maar bedacht ’s ochtends dat dat theatrale misschien niet echt zou werken en besloot gewoon gedichten te gaan maken bij de koffie. En het was een hit. Het werkt als rode draad heel goed, ik doe het nog steeds. Al zit het waarschijnlijk in mijn genen: mijn moeder is dichtster en mijn overgrootvader vroeger ook. Tegenwoordig noem ik mijzelf een maker. Van horeca concepten, geïmproviseerde gedichten, evenementen, theater, meubilair, lekkere koffie, maar bovenal sfeermaker. Eigenlijk is niks te gek, als ik mijn creativiteit maar kwijt kan.”

“Een vriend zei altijd: ‘Ik wil mensen graag cadeautjes geven in hun leven’. Hij heeft ook gewoon gelijk. Ik ga met mensen een persoonlijk gesprek aan. Op TREK heb ik dit jaar weer een voordeur en een bureau, mijn ‘huiskamer’, en maak ik vanachter m’n typemachine geïmproviseerde gedichten. En dat is fijn, lekker terug naar de roots. Het is superleuk: wie maakt er nu gedichten over onderwerpen als ‘Gouwe frietensoep’? Je moet het wel kunnen; de hele dag aanstaan en sociaal zijn. Maar blijkbaar is dat een van de weinige capaciteiten die ik heb”, zegt hij met een knipoog.

TREK festival band

Wat is het succes van TREK?

“De grootste kracht van het festival is de familie. De familie op reis. Je hoort van onze food ondernemers dat het een food festival blijft, maar dat de mensen onderling echt anders zijn dan tijdens andere evenementen. Zodra we opengaan ga ik ook altijd even bij iedereen langs. ‘De BurgeRmeester’ is langs geweest, zeggen ze dan. Zo noemen ze me ook, ‘de BurgeRmeester’. De helft van de ondernemers en medewerkers is er al vanaf de eerste editie bij, dus dat zegt wel wat.”

“Het succes van het festival ligt er denk ik aan dat het vooral niet te pretentieus is. Het festivalterrein, het Griftpark, is wat het is. Zo is het behapbaar en blijven mensen met elkaar in contact. Het is misschien niet het mooiste park van Utrecht, maar dit werkt gewoon top. Een groot deel van de doelgroep woont in de wijk: van jonge kinderen en hun ouders, tot studenten en ouderen. Het is toegankelijk, ook als je niet veel te besteden hebt: je kunt gewoon het terrein opkomen, even lekker hangen, straattheater bekijken, een dansje doen, een praatje maken met de BurgeRmeester, een biertje drinken, ergens een hapje proeven. Het hoeft niet veel te kosten. En heb je vragen? Zoek dan gewoon de man met de hoge hoed!”, aldus Just.

Heb je al trek gekregen in een lekker dagje Griftpark? TREK strijkt van 6 tot 10 juni neer en is gratis toegankelijk. Nieuw dit jaar: voor het eerst is er een mini-trek, speciaal voor de kleintjes, een postbode die bijzondere boodschappen over het terrein bezorgd en een escaperoom truck. Meer info? www.festival-trek.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl