SLA: snel, lekker en even wat ánders

Het is half twee ’s middags. Je loopt de stad in en je hebt nog geen lunch gehad. Links van je zie je een grote friet met een dikke klodder mayo, terwijl je rechts van je iemand een kruidige döner kebab ziet oppeuzelen. Ruikt heerlijk, maar niet echt goed voor je. Waar ga jij in ’s hemelsnaam een gezonde maaltijd opduikelen?

Tekst: Charlie van Dijk
Beeld: Emma Metz

Bezoekers van de stad zijn in de meeste gevallen op zoek naar een snelle, makkelijke maaltijd. Dat is terug te zien in het aanbod van veel van de horeca. Even een frietje halen hoort er bijna bij. Joep Omes, bedrijfsleider van SLA in Hoog Catharijne, vindt dat het anders kan: “Je kunt bij ons kiezen voor een gezond alternatief. En het duurt echt niet langer dan wachten op een hamburger. Eigenlijk hebben wij dus ook fastfood, maar dan veel gezonder.”

De missie van SLA

Met die bedoeling is SLA opgericht. “Vijf jaar geleden zagen de oprichters dat het heel moeilijk was om onderweg iets gezonds te halen. Daarop hebben zij SLA bedacht.” Joep denkt niet dat de frietzak uit het straatbeeld verdwijnt, wel ziet hij dat mensen tegenwoordig andere keuzes maken als het om eten gaat. SLA nu nog een van de weinigen met een biologisch menu, inclusief vegetarische en veganistische opties, maar steeds meer zaken maken de stap naar een gezonder en duurzamer menu-aanbod.

Joep ziet het als zijn missie om, samen met zijn personeel, mensen bekend te maken met gezond en duurzaam eten (o.a. voor onderweg). “Sinds een paar jaar ben ik zelf veganist. Sindsdien voel ik me een stuk fitter, maar minstens zo belangrijk vind ik de positieve invloed die het heeft op het milieu en mijn directe omgeving. Die visie deel ik dan ook heel graag met onze gasten. Nog niet iedereen die bij SLA binnenwandelt is al bekend met het concept”, geeft hij toe. “We willen graag dat iedereen zich hier op zijn plek voelt. We nemen ‘nieuwe’ gasten dan ook graag mee in het bestelproces. Je mag dingen proeven en we geven je tips over wat we zelf lekker vinden.”

Vegan gyros

SLA kent veel vaste gasten, maar Joep ziet vooral een divers publiek bij de zaak binnenstappen. “Vooral doordeweeks komen heel veel mensen van kantoor hier hun lunch halen. Zij nemen ook vaak collega’s mee om te laten zien wat je hier kunt eten. Dan hebben ze ook wat afwisseling met de traditionele catering op kantoor.”

De favoriete lunch van Joep? “Op dit moment is dat de Griekse gyrossalade, met pulled oats. Dat lijkt op pulled pork, maar dan vegan. Die pulled oats hebben zo’n goeie structuur dat je bijna het idee hebt dat je gyros aan het eten bent. Sterker nog; er komt hier elke week een man eten en hij bestelde telkens opnieuw de gyrossalade. Pas na een keer of drie kwam hij erachter dat de hele salade vegan is. Dat vind ik echt heel cool.”

Vult een salade voldoende, is een veel gestelde vraag. Reken maar! De Green Protein salade bijvoorbeeld, wordt opgetuigd met bonen, broccoli, komkommer en zoete aardappel. Als je een keer geen zin hebt in groene bladgroenten, zijn er ook een kleurrijke bowls zoals een met ingelegde rode ui, falafel, tomaat en gemarineerde wortel. Veel keus, lekker en gezond, en zeker niet met honger de deur uit.

SLA Hoog Catharijne
Catharijne Esplanade 45
www.ilovesla.com

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Klepierre/SLA.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl