mezcal tequila lucy lou header

Mezcal en tequila bij Lucy Lou

In de vorige editie van ‘Sterk Spul’ sprak ik met Wim Rieff van Rubens Proeflokaal. Hij gaf het stokje door aan Bastiaan Phaff van Lucy Lou aan het Vredenburg. Achter de bar van de trendy zaak staan ruim vijftig soorten tequila en mezcal.

Tekst: Cas van Vliet
Beeld: Lucy Lou

Mezcal is een drank met een rijke geschiedenis. De ‘Zapoteken’ (de oorspronkelijke bewoners van Mexico) brouwden duizenden jaren geleden al wijn van de agaveplant die ze ‘pulque’ noemden. Toen de Spanjaarden kwamen en deze pulque gingen destilleren ontstond mezcal.

Verwarring

Weinig mensen kennen het exacte verschil tussen mezcal en tequila. Het is dan ook best verwarrend: tequila is een type mezcal, maar niet alle mezcal is tequila. Beide dranken worden gemaakt van de Agave, maar tequila enkel van de blauwe soort.

Tussen de lesjes geschiedenis door, moet er natuurlijk gedronken worden. Het eerste glas dat Bastiaan mij aanbiedt heeft een rokerige smaak met citrus-achtige ondertonen. Tip van Bastiaan: “voeg geen lucht toe nadat je een slok hebt genomen, maar verspreid de drank langzaam door je mond. Na de eerste slok merk je dat de volgende slokken een stuk zachter worden.”

Bastiaans persoonlijke favoriet is de Santa Maria Zoquitlan van destilleerder Nuestra Soledad. Deze soort is gemaakt van 100 procent Agave Espadin. Bastiaan: “Het is mijn persoonlijke favoriet omdat hij een hele uitgesproken smaak heeft, bestaande uit frisse citrus tonen met een pepertje plus een volle nasmaak. Daarbij is het een type mescal dat qua prijs / kwaliteit verhouding echt top is.”

Omdat Agave planten niet ieder jaar geoogst kunnen worden is de oplage beperkt. Deze vorm van exclusiviteit is terug te vinden op het etiket van de fles, waar steevast het specifieke oplagenummer vermeld staat.

Lucy Lou bar utrecht

Een groot deel van Bastiaan’s mezcal en tequila heeft hij persoonlijk uitgezocht: “In eerste instantie ben ik zelf gaan zoeken naar leveranciers: langs gaan, veel proeven en op die manier een assortiment bij elkaar zoeken. En nog leuker: soms komen kleine leveranciers zelf langs met nieuwe flessen waar een mooi verhaal aan zit.”

Aanrader voor fijnproevers

Het uitgebreide en gevarieerde smaakpalet in combinatie met de interessante geschiedenis maakt mezcal zeer geschikt is voor de fijnproevers. Bastiaan: “Dit product is zo puur en heeft ontzettend veel variëteit qua smaak en geschiedenis. De tijd dat we tequila kennen die je alleen kan shotten met zout en een limoen is voorbij. Er is valt veel te ontdekken, dus ik zou zeggen: kom eens langs en laat je verrassen!”

Lucy Lou
Vredenburg 30
www.lucylou.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl