pannenkoekenhuis

Waarom een pannenkoekenhuis een gouden zet is

In de twaalf jaar dat ik in de horeca heb gewerkt, heb ik het met collega’s vaak gehad over concepten die wel of niet werken. De algehele conclusie: een pannenkoekenhuis is een gouden zet. Ik weet niet hoeveel pannenkoekenhuis-houders er écht passie hebben voor mooie producten, verfijnde smaken en gastvrijheid, maar ik weet wel dat ze heel veel geld verdienen.

Tekst: Nadia Khaleghi

Inkoop

Je inkoop is nihil, namelijk: bloem, ei, water, melk en toppings. En hoe gek je die toppings maakt, is geheel aan jou als ondernemer. Zo weet ik dat ze bij Paviljoen Buiten, een idyllische plek met kanoverhuur en pannenkoeken in Odijk, honing van de buurman gebruiken en appels uit de streek. Maar er zijn vast ook genoeg zaken die alles bulk inkopen.

Personeel

Tja, je hoeft geen sommelier, gerenommeerde chefkok of gastvrijheidsgoeroe in huis te hebben. Scholieren in de zomer en koks vers van de opleiding zullen moeten volstaan. Uiteraard moet elke horecazaak onder bekwame leiding staan, dus zijn een goede bedrijfsleider en chef een onmisbare factor. Verder heeft het niet veel om het lijf. Hoewel… als jongere goed omgaan met schreeuwende kinderen en fanatieke kortingsbon-plakkers is een vak apart (kuddo’s voor de stressbestendigheid van pannenkoekenhuis-medewerkers).

Aankleding

Omdat gasten niet hele avonden blijven tafelen, volstaan rotan stoelen of kleurrijke plastic zitjes, zoiets als ze bij Rhijnauwen hebben. En allemaal kiddie-proof natuurlijk. Dat wil zeggen: makkelijk af te nemen (gevallen strooppot) en moet tegen een stootje kunnen (tikkertje spelen rondom de stoelen). Zelfs wordt ik altijd gelukkig van de traditionele inrichting zoals De Vuursche Boer met geruite tafelkleedjes en karrewielen als lampen. Het ultieme sprookje beleefde ik vroeger bij De Smickel. Alsof je de Efteling binnenloopt. Zand op de grond, lekker veel decoratie en een speurtocht voor de kids.

Ondernemerschap

En natuurlijk weet ik ook wel dat het niet zo is dat een pannenkoekenhuis neerzetten geen garantie voor succes is. Of je wel of geen affiniteit met pannenkoeken hebt: slim ondernemerschap is een must. Een passie voor het neerzetten van een mooie business, goed met geld omgaan en je gasten tevreden houden. Maar toch blijf ik, iedere keer als ik aan een plakkerige tafel tussen de gillende kinderen zit, verzuchten dat er veel geld te verdienen valt in de pannenkoeken-business.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl