Het centrum is minder aantrekkelijk voor nieuwe horecazaken

In Utrecht poppen er steeds meer restaurants buiten het centrum op. Terrasjes pakken of uitgebreid dineren, dat vind ik leuker bij horeca in de buurten om het centrum heen. In het centrum vind je voornamelijk gevestigde namen en zaken voor dagjesmensen. De gemeente stuurt in haar horecabeleid zelfs aan op een goede horecastructuur met meer horeca buiten het centrum. Waar komt die aantrekkingskracht buiten het centrum toch vandaan?

Tekst: Marije Lüschen
Beeld: LE:EN

Bewuste keuze

Danny Knijff, eigenaar van restaurants LE:EN en Badhu, koos 15 jaar geleden bewust voor een locatie buiten het centrum voor restaurant LE:EN. “Toentertijd had men weinig vertrouwen in onze keuze voor een restaurant buiten het centrum. Maar wij (Danny en zijn vrouw Leonie) vinden dat horeca-concepten bijzonder genoeg moeten zijn om er als gast wat moeite voor te willen doen. Daarmee trek je ook publiek aan dat bewust voor jouw restaurant en concept heeft gekozen. Bij onze gasten merken we ook nog dat het mensen zijn die vaak bewust met eten bezig zijn.”

Sociale cohesie

Waar Danny spreekt over gasten die moeite doen (dus verder/langer reizen) om naar zijn restaurant te komen, focust de Gemeente Utrecht in haar horecabeleid juist op gasten uit eigen wijk. Zij mikken hiermee op de sociale buurtfunctie van een horecagelegenheid. Buurtgenoten ontmoeten elkaar daar of komen elkaar daar tegen. Voor ouderen kan een kopje koffie in de wijk een reden zijn om er even uit te gaan. Een gastvrije onderneming zorgt volgens hen voor meer sociale controle en toezicht in de buurt.

LE:EN horeca buiten de stad

Danny herkent beide doelgroepen. Enerzijds de gasten uit de buurt rondom de horecazaak en anderzijds gasten die speciaal ‘omfietsen’ om naar een bepaald restaurant toe te komen. “Er zijn ook mensen die juist graag in hun eigen buurt blijven, soms vanwege hun mobiliteit. Ze kiezen dan voor het gemak van de locatie. Persoonlijk vind ik dat er wel veel dezelfde soort horeca is in de buurten. Er ligt een uitdaging voor de stad Utrecht om meer eigenheid te gaan zoeken. Wees fris in wat je aanbiedt. Ik zou dan ook tegen alle creatieve ondernemers willen zeggen: kom maar op!” Danny is zelf onder andere regelmatig bij Punk Pizza in Lombok en The Village (toch een beetje in het centrum) op de Voorstraat te vinden.

Ga buiten het centrum

Of je nou voor goede koffie en lekkere taart in je eigen wijk blijft of voor dat ene Aziatische restaurant naar de andere kant van de stad gaat, Utrecht biedt buiten het centrum qua horeca voor ieder wat wils. Van Tuindorp tot Hoograven naar net voor de brug bij Leidsche Rijn is nog genoeg te ontdekken en te beginnen voor vindingrijke ondernemers.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl