Mette Dijkstra

Wat doe je er nog naast?

Ergens ben ik best opgelucht dat ik weer werk en studeer. Ik kan zeggen dat ik ‘er iets naast doe’.

Dat je dat doet, wordt van je verwacht. Een half jaar lang deed ik dat niet. Sterker nog: ik werkte maar vier dagen! ‘Wat doe je dan verder nog?’ Drie dagen vrij in een week leek een overbodige luxe. In die dagen zou je de wereld kunnen verbeteren, een eigen bedrijf kunnen beginnen, kunnen studeren, een grote-mensenbaan kunnen hebben, een tweede relatie kunnen onderhouden, je bedenkt het maar. Alleen maar in de horeca werken, bordjes eten brengen, wijn inschenken en naborrelen volstaat niet.

Die vraag stoorde mij dan ook behoorlijk, omdat ik zelf begon te vinden dat mijn antwoord onbevredigend was. Ik werk alléén maar in de bediening, verder niks! Ja, vrij zijn, naar de film, uit eten (veel uit eten), vrienden zien, Netflix uitkijken, wandelen – van die enthousiast lange wandelingen van de NS-, sporten. Zelden deed ik ‘niks’. En toch bekroop mij het gevoel dat ik niet genoeg deed.

Het tegenovergestelde gebeurde toen ik op kantoor werkte. Iedereen ging er vanuit dat ik de rest van de week aan vrijetijdsbesteding deed, al die dingen die ik hierboven opsom. Als je op kantoor werkt, doe je al genoeg, daarbuiten hoef je jezelf niet meer te bewijzen. Há! Als je de wereld van ‘de horeca’ verlaat, volstaat het hebben van één werkplek. Niemand verwacht nog van je dat je de wereld redt, een eigen bedrijf start of opzoek gaat naar dat wat je gaat doen ná het werken in een restaurant.

Voor het gros van de horecamedewerkers is het inderdaad een bijbaan. ’s Avonds beginnen, hele dagen de tijd voor heel veel andere dingen. Een perfecte baan voor náást een (deeltijd)studie. Zelf zet ik inmiddels mijn wekker weer vroeg om mijn laptop open te slaan en huiswerk te maken. Werken aan wat ik ernaast doe. Maar straks… ben ik docent Nederlands. En ga ik maar vier dagen werken, met daarnaast lekker helemaal niks.

Mette Dijkstra is een schrijvende horecadame met een bak aan zelfspot en een helicopterview waar je u tegen zegt. Ze spreekt met en uit ervaring over alledaagse horecaperikelen.

Portret: Daniel Niessen

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl