Koenraad geeft Utrechtse geschiedenis nieuw leven

Aan het begin van de Voorstraat prijkt een nieuw restaurant: Koenraad. Hier eet je traditionele Utrechtse gerechten, in combinatie met verrassende wijnen. En dat alles in een monumentaal pand met meer dan 400 jaar historie.

Tekst/beeld: Charlie van Dijk

De eigenaar van Koenraad is Koen Hendriks, een bekende in de Utrechtse horeca van o.a. wijncafé Lefebvre. In zijn restaurant neemt hij je, samen met chef-kok Robin Groenstijn, mee door Utrechtse geschiedenis. Al beginnend bij het prachtige 17de-eeuwse pand ‘D’coninck van Poortugael’ aan de Voorstraat, waar het restaurant in huist. Veel van het originele, indrukwekkende interieur is behouden. Door de manshoge schouw (inclusief brandend haardvuurtje), het beschilderde plafond en glanzende donkere houtwerk, waan je je terug in de tijd.

Spijs en spraakwater

Het is een bijzondere ervaring, vindt Koen, die hier zijn inspiratie uit haalt. Wanneer dit pand vrijkomt, ziet hij het meteen voor zich: “Dit is een plaats met veel geschiedenis en dat wil ik zo laten”, vertelt hij vastberaden. Om die reden serveert hij nadrukkelijk ‘spijs en spraakwater’. Koen: “Dat draagt bij aan het historische gevoel, dat past hier.” Daarnaast vind je op de menukaart traditionele, Utrechtse gerechten. Op een moderne manier bereid met verse streekproducten. Momenteel is dat een winterse selectie van producten zoals: rode poon, koolrabi, duivenborst en bijvoorbeeld peer. “Door de seizoenen heen wisselt de kaart dan ook vaak”, zegt Koen erbij, “We werken natuurlijk met verse producten. Zodra we merken minder goed van kwaliteit wordt, dan gaat het van het menu.”

Koenraad wijnkast

Via een kleine deur (het lijkt bijna een sluiproute) kom je in de kelder, waar je een moderne toevoeging passeert: een glazen wijnkast, van vloer tot aan het plafond gevuld met wijn. Het is overduidelijk dat Koen graag zijn kennis van wijn inzet. Bij iedere gang of gerecht is er een wijnsuggestie. De ene keer ietwat traditioneel; een mollige Cava naast de Fine de Claire-oesters. Een andere keer weer minder gebruikelijk, denk aan een lichtrode Frühburgunder bij de kabeljauw.

Juiste mensen

Koen heeft gedurende de avond alles onder controle. Hij schenkt glazen bij, loopt borden uit, ontvangt de gasten, en vindt zelfs nog de tijd om een gesprek te voeren met de gasten of een wiebelig tafeltje bij te stellen. Desondanks is hij er vroeg bij; 25 jaar en restauranteigenaar. Volgens hem ligt het geheim o.a. in de mensen om je heen: “Ik heb liever weinig mensen om me heen, dan heel veel. Iedereen heeft een mening over alles. Als dat er te veel worden, raak je als eigenaar het overzicht kwijt. Als je nauw contact houdt met die paar personen, zegt hij, is het veel makkelijker om knopen door te hakken. Op je 25ste een restaurant openen is echt niet onmogelijk met de juiste mensen en juiste instelling.”

Koenraad
Voorstraat 14, Utrecht
www.koenraadutrecht.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl