Wijnflessen header column

Wijnsnob

Ik vind wijn lekker. Heel lekker. En dat niet alleen, ik vind alles wat ermee te maken heeft ook enorm interessant. Daarom besloot ik een jaar of wat geleden op eigen houtje een cursus te volgen en mijn wijnbrevet (SDEN 3) te halen. Wat mij tijdens die cursus en de tijd daarna opviel is de status die wijn, en de kennis daarover, blijkbaar nog steeds heeft. Waar komt dat toch vandaan?

Deze column is te kort om de geschiedenis van de wijn uit te pluizen, maar kort gezegd: wijn was nooit alleen voor koningen en keizers, maar ook iets voor Jan en alleman. Toch zijn we er ergens status aan gaan verbinden, waarschijnlijk toen de internationale wijnhandel begon en er plots een prijskaartje aan de wijn begon te hangen.

Vandaag de dag gebruikt men wijn krampachtig om zich te profileren. Een gebrek aan kennis wordt verdoezeld met grote woorden en nog grotere statements. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik ook lang niet alles weet. Toch bevind ik mij vaak in wijn-gerelateerde situaties waar ik dwars door iemands theater heen weet te prikken. Een kleine greep daaruit in deze column.

Chateautje uit 18nogwat

Tijdens mijn cursus werd ik vereerd met de aanwezigheid van een mannelijke, Tesla-rijdende cursist uit de omgeving van Utrecht. Meneer was altijd te laat, had nooit het opgegeven huiswerk doorgelezen en liet geen kans onbenut om te pochen over zijn auto.

Elke les begonnen we met het doornemen van de proefnotities die we die week gemaakt hadden. De beurt was aan ‘Tesla’. En de volgende woorden kwamen, echt waar, uit zijn strot: “…proeverijtje bij vriend… wijnkelder leegmaken… Chateautje van iets uit 1800 nogwat… heerlijk. Beetje fruit. Ietwat tannine. Beetje traantjes. Toch wel €850,- de fles. Kon je proeven.”

Dat was het. Dat was alles wat meneer op zijn iPhone X had genoteerd. Toen onze docente hem erop wees dat dit toch wel een magere proefnotitie was werd hij dusdanig boos dat hij de rest van de les mokkend zijn mond heeft gehouden. Hij heeft het examen niet gehaald.

Chardonnay is bocht

Wellicht ben je bekend met het ‘ABC-gezegde’: Anything But Chardonnay. Een opvatting die stamt uit de tijd waarin Chardonnays geproduceerd werden met simpelweg te veel en te heftige houtrijping. Een bak aan vanille en verder niets. Helaas lijken sommige mensen niet te beseffen dat we van die tijd geleerd hebben en dat er prachtige wijnen van de chardonnay druif gemaakt worden.

Zo had ik ooit op een mooie, zonnige terrasavond een wat ouder koppel in mijn wijk. Ik vroeg welke wijn ik voor mevrouw mocht schenken. Met hete aardappel in de keel kraakte zij: “Nou meisje, ik drink alles behalve het bocht dat Chardonnay is. Nee hoor, die smeerlapperij komt er bij mij niet in.” Vervolgens presteerde mevrouw het om, na lang en demonstratief de wijnkaart bestudeerd te hebben, een glas Chablis te bestellen. Wellicht zit u nu al te lachen, maar ter informatie: Chablis wordt voor 100% gemaakt van de chardonnay druif. Uiteraard heb ik met uitgestreken gezicht een glas voor mevrouw ingeschonken.

witte wijn

Doe mij maar een Pinootje

De dame in kwestie was een luidruchtige, ietwat cosmetisch strakgetrokken Amsterdamse. Op de vraag wat voor wijn ik voor haar mocht schenken klonk haar nonchalante antwoord, met haar hoofd van mij afgewend: “Doe maar een Pinootje.” Ik had allang door dat het hier in kwestie waarschijnlijk een Pinot Grigio betrof, maar besloot door te vragen. “Neemt u mij niet kwalijk, maar wélke Pinot bedoelt u precies?” Verontwaardigd keken haar rimpelloze ogen mij aan, waarna haar opgespoten lippen de volgende woorden naar mij spuwden: “Wat bedoel je, welke Pinot? Jij bent hier toch de sommelier? Weet je niet eens wat een Pinot is? Nou, zit je ook niet echt op je plek hè.” Ik besloot de strijd niet aan te gaan, heb de Pinot Blanc, Pinot Noir en Pinot Meunier dichtgelaten, en een glas Pinot Grigio voor haar ingeschonken.

Noreen Kaland

Na een jaar werken als docente Engels is Noreen Kaland weer teruggekeerd naar de horeca, in de functie van sommelier en assistent-manager. Zij schrijft over de twee dingen binnen het mooie horecavak die zij het leukst vindt: de gasten en wijn.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl