Muziekinstallatie geluid in de horeca

Muziek in de horeca kan beter en zo doe je dat

Je omgevingsgeluid kan je avondje uit maken of breken. Als je uiteten bent en de muziek staat te hard, kan dat voor een onrustig gevoel zorgen. Boris Bals, eigenaar van o.a. DJ School Utrecht, heeft bakken vol horecaervaring en weet als geen ander hoe belangrijk muziek is. Hij vertelt over hoe je dat kunt perfectioneren.

Tekst/beeld: Noortje van Bentum

Het begint allemaal bij de kern: het hebben van een goed geluidssysteem. “De akoestiek van je café of restaurant is de basis van al het omgevingsgeluid,” legt Boris uit. “Geluid en akoestiek is een samenspel en dat moet goed gecombineerd worden om het optimale resultaat te behalen. Vaak willen ondernemers in de horeca niet investeren in een goed geluidssysteem, omdat het te veel geld kost. Maar het effect van de aanschaf van een goed systeem wordt onderschat.”

Ook je keuze in muziek moet goed passen bij je café of restaurant. “Met muziek bepaal je je doelgroep. Draai je bijvoorbeeld up-tempo muziek in je restaurant, dan gaan mensen sneller eten en kan het gehaast overkomen, terwijl je er bent om te ontspannen. Tenzij het een specifieke keus is, natuurlijk.”

Geld en onwetendheid

Door de factoren geld en onwetendheid, vinden eigenaren het de investering niet waard, of weten ze niet welke invloed omgevingsgeluid kan hebben. Echt perfect zie je het zelden, vindt Boris. “Een tijd geleden liep ik een kledingzaak binnen in Barcelona. Het eerste wat me opviel was het geluid. Niet omdat het hard stond, maar omdat je overal om je heen goed en prettig geluid hoorde. Een club zou er jaloers van worden. Al die kleding zorgde voor demping van de galm, dat is weer het aspect van de akoestiek.”

Je kunt makkelijk zelf de akoestiek van je zaak verbeteren. Bijvoorbeeld door schuivend meubilair van beschermende dopjes te voorzien. Hout, katoen en andere stoffen kunnen veel galmende geluiden dempen. Speciale akoestische panelen aan de muur of het plafond, bijvoorbeeld met een eigen ontwerp, helpen ook. Investeren in een goed geluidssysteem hangt daarmee samen. “Je kunt ook schuim op de onderkant van je tafels plakken. Als je tafels het toelaten, kun je dat schuim onzichtbaar wegwerken. Dat kan al heel wat onnodig geluid dempen.”

Kast muziek geluid in de horeca

Geen muziek

Zelf is Boris ontzettend alert als het gaat om geluid in de horeca. “Ik heb bij heel wat zaken gewerkt op bijna alle mogelijke functies. Alles valt mij gelijk op, dus ook als het geluid niet goed geregeld is. Dat is enorm veel zonde, want het doet afbreuk aan de sfeer. Muziek en akoestiek zouden een prioriteit moeten zijn in de horeca.”

“Als je gasten in je zaak hebt, wil je dat ze zich kunnen ontspannen. Je wilt niet dat gasten afgeleid worden door te harde muziek of dat het klinkt als een kippenhok vanwege de akoestiek. En als er helemaal geen muziek of ander achtergrondgeluid is, kan dat zelfs een ongemakkelijk gevoel geven.”

“Ook de materialen van het interieur kunnen bijdragen of juist afbreuk doen aan de akoestiek. Hout en metaal werken als een klankkast waardoor een zaak erg rumoerig wordt. Wat kan bijdrage aan goede akoestiek, zijn losse speakers waarvan het volume in elke ruimte van de zaak een apart bediend kan worden. Dat is wel een ingewikkeld systeem waar je verstand van moet hebben en vaak is het personeel te druk om het door de dag heen te bedienen. Het is meer dan alleen een schuifje omzetten.”

Volume

Als dat allemaal geregeld is, moet je ervoor zorgen dat je het volume goed bijhoudt. “Hoe meer mensen er zijn, hoe hoger het volume mag. Maar daar zit ook een grens aan. In een restaurant wil je niet dat de muziek het geroezemoes overstemd. Als er maar een paar tafeltjes bezet zijn, draai je het volume juist weer lager. Je wilt dat de muziek af en toe komt bovendrijven. Het beste zou zijn dat er verdeeld over de zaak verschillende speakers hangen, zodat het volumeniveau niet te hard hoeft te staan. Lawaai is veel vermoeiender dan mensen doorhebben.”

Boris Bals

Boris is nu fulltime bezig met de DJ school en het verhuren van Stille Disco sets. Af en toe denkt hij er nog wel eens over na om weer in de horeca te werken, maar dan met een eigen zaak. “Ik heb jaren in de horeca gewerkt en gezien hoe het wel kan. Als ik ooit een eigen zaak zou beginnen, het liefst met fulltimers die hart voor het vak hebben. Ik weet niet of het er ooit van gaat komen, maar ik heb genoeg ideeën!”

Boris Bals geluid in de horeca Frisse Mosterd
Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl