Loes & Kevin van Eleven Brewery: “Iedereen zit in de shit, dus laten we dat samen aangaan!”

Normaal staat de agenda bij Eleven Brewery al vol voor een paar maanden vooruit, maar nu is het even stil. Behalve in de brouwerij: daar zijn ze, in samenwerking met andere Utrechtse ondernemers, een ‘030 locals only winkel’ gestart.

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Eleven Brewery

Wat stond er bij jullie op de planning voor de komende periode?

“Een hele hoop! Een tap take-over bij Olivier, het Streekbierfestival, het OudDorps Bierfestial in Rotterdam, een collab met Rock City Brewery, bier brouwen met BROEI en samen een bier- & spijsdiner organiseren… Alles in maart en april is voor nu uitgesteld. We kijken wat we in mei kunnen oppakken. Bijvoorbeeld het festival van de Kaapse Brouwers, daar staan we tussen allerlei grote brouwersnamen. Maar het is even afwachten nu.”

Wat was jullie eerste gedachte of gevoel toen de horeca tijdelijk moest sluiten?

“We proberen altijd positief te kijken naar situaties. Zondagmiddag zagen we al verschillende restaurants en cafés die zelf besloten om dicht te gaan. Toen gingen wij ook meteen nadenken: wat gaan winkels doen? En wat kunnen wij doen om het gat in onze inkomsten op te vangen? 80% van onze inkomsten komt van de horecaverkoop. Maar naast dat winkels zoals de Bierverteller en Driemeterbier ons bier verkopen, zijn het ook gewoon hele waardevolle en toffe ondernemers. We wilden niet dat er ‘broodroof’ gaat plaatsvinden.”

“Ondertussen zagen we brouwers die begonnen met verkoop vanuit hun brouwerij. Wij wilden ook zoiets, maar wel in samenwerking met andere ondernemers. Van zondag tot en met dinsdag zijn wij toen druk bezig geweest met het schrijven van een noodplan.”

Wat kunnen mensen nu doen om jullie te steunen?

“Een unit in ons pand aan de Eendrachtlaan hebben we ingericht als winkel. Voornamelijk met ambachtelijke producten, all is good. De bakkerij van BROEI en de makers van Zepig en het Zeeplokaal zitten bij ons in het pand, dus de link met die ondernemers was snel gemaakt. De koekjesfabriek benaderde ons, via BROEI kwamen we met de koffie van KEEN in contact, en Kevin kent weer iemand bij Roze Bunker. Eigenlijk ging het ‘vullen’ vrij snel. Met Utca’s Finest werken we al veel samen en dat geldt ook voor Restaurant De Dyck. Zij hebben ons bier op de tap en verkopen hier nu producten uit de moestuin, soeppakketten en zelfs olie (van kruiden uit hun moestuin) en sappen (van fruit uit hun boomgaard). De zus van Loes heeft tasjes gemaakt om geen plastic te hoeven gebruiken en vrienden helpen ons met de online bestellingen. Naast de fysieke winkel is het namelijk ook nog mogelijk om via onze webshop bier te bestellen! We leveren het thuis of je kunt het ophalen in de winkel.”

Eleven Brewery 030 locals only winkel Frisse Mosterd

Wat willen jullie zeggen tegen andere horecaondernemers?

“Goed om te zien dat veel ondernemers creatief zijn met bezorgservices en de verkoop van cadeaubonnen, superslim! Restaurant De Dyck verkocht bijvoorbeeld een ‘toiletrol voor 175 euro’, maar dan in ruil voor een diner wanneer ze weer open mogen. Wees vooral creatief, maar hou ook in je achterhoofd: zorg niet voor verplaatsing van het probleem.”

“Afgelopen maandag hebben we ook overlegd met zes andere Utrechtse brouwers. Allemaal moe, maar vastberaden om de handen ineens te slaan! In de week dat de taps weer open mogen gaan we de Utrechtse horeca en gasten activeren om zoveel mogelijk lokaal bier te drinken en schenken. Later horen jullie hier meer over!”

“Deze situatie heeft mooie kanten, en tegelijkertijd is het heftig. Maar deze samenwerkingen houden ons op de been: iedereen zit in de shit, dus laten we dat samen aangaan. Laten we elkaar helpen en elkaar versterken!”

Over de ondernemers

Eleven Brewery
De brouwerij wordt gerund door Loes van Impelen en Kevin Hageman. “Het getal 11 duidt op twee losse enen die samen zo veel meer zijn dan alleen.” De bieren van Eleven Brewery smaken niet alleen goed, ze vertellen een verhaal uit het leven van het koppel.

Over 030 locals only
Met verschillende ondernemers is er een pick-up store aan de Eendrachtlaan nummer 100. Geopend van maandag tot en met zaterdag van 12 tot 19 uur. Van brood van BROEI tot merchandise van Utca’s Finest tot groenten uit de moestuin van Restaurant de Dyck uit Woubrugge.

Eleven Brewery
Eendrachtslaan 100, Utrecht
www.brouwerijeleven.com
Naar de webshop

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl