food film serie

9x Food op je scherm

Tja wat te doen in corona-times? Juistem: bankhangen. Beetje vermaakt worden door je tv en hopen dat het leven snel weer normaal wordt. Daarom hebben wij de meest originele, inspirerende en grappige films en series op een rijtje gezet waar jouw foodie-hart blij van wordt. Enjoy!

jiro dreams of sushi food documentary

Jiro dreams of sushi
Even wegdromen bij sobere Japanse perfectie. De stokoude Jiro heeft zijn leven gewijd aan de nobele kunst van sushi maken. Zijn restaurant*** in een metrostation een tiental stoelen waar gasten sushi eten zoals Jiro het bedoelt heeft. Zo veel liefde, aandacht en kennis voor het product. Het geeft je direct inspiratie om zelf ook de diepte in de gaan over mooie producten/technieken.

Ugly Delcious seizoen 1 & 2
De gevatte Dave Chang neemt je mee op reis naar de achtergrond van iconische gerechten. En dan gaat het niet over dure delicatessen of culinaire hoogstandjes, maar over comfort food. Lelijk, maar lekker. Van pizza tot taco’s, fried rice en curry. Hij spreekt lokale chefs die hun visie geven (het is niet naar origineel recept, maar het is lekker en dat is het belangrijkst), maar ook puristen en vrienden. Kijkt lekker weg!

Tampopo
Een echte cultklassieker uit 1985 die niet mag ontbreken in dit rijtje. Een ramen-chef helpt de weduwe Tampopo haar noodlijdende Japanse wegrestaurant te redden van de ondergang. De oplettende kijker geniet extra van de toffe knipoogjes naar de westerse cinema van toen.

tampopo

Supersize Me
Voel jij je al dichtslippen tijdens al dat bankhangen? Je voelt je gelijk een slanke den als je Supersize Me weer eens kijkt. In deel één eet filmmaker Morgan Spurlock een maand lang al zijn maaltijden bij McDonalds. In deel twee verkent hij welke ketens zich sinds zijn originele documentaire gezonder zijn gaan profileren. Je voelt ‘m al aankomen… niets is wat het lijkt.

the founder mcdonalds

The Founder
En om even in de fastfood-sferen te blijven… de geschiedenis van de magische M! De film laat zien hoe Ray Kroc zich omhoog werkte van verkoper van milkshakemixers tot eigenaar van McDonald’s en hoe hij dit een van de grootste ketens ter wereld maakte.

No Reservations
De dood van Anthony Bourdain heeft een enorm gat geslagen in de wereld van food en journalistiek. Zijn humor, zijn interesse in maatschappij en politiek en zijn kritische kijk worden enorm gemist. Gelukkig kunnen we hem nog zien schitteren in de vele afleveringen van No Reservations waarin Anthony naar de verste uithoeken van de wereld gaat om te ontdekken van de rol van eten is binnen de maatschappij. Uiteraard zit hij veel aan tafel en proeft bijzondere, lokale specialiteiten.

Charlie en de chocoladefabriek
Deze klassieker heb je vast ooit in je jeugd gezien. Maar hoe leuk om met een volwassen blik naar deze film te kijken. Een heerlijke film die na al die jaren blijft verbazen. Zowel in de rauwe maatschappijkritische versie van Mel Stuart als de absurdistische, surrealistische variant van Tim Burton.

film food

Beeld: Everett Collection via Daily Beast

Heston’s Feast
Van een knibbel-knabbel-snoephuisje op ware grootte tot psychedelische paddenstoelen, een eigen interpretatie van ‘goud, mirre en wierook’ en een groots diner in the tudors stijl. Moleculair chef Heston Blumenthal trekt alles uit de kast. Met bijzondere ingrediënten, experimentele technieken maakt hij een diner voor select gezelschap dat past binnen een bepaald thema. Het resultaat is een onvergetelijk avontuur waar alle zintuigen op scherp worden gezet.

mr church movie

Mr Church
Eddie Murphy speelt de ontwapenende Mr Church. De chef kookt voor de doodzieke Marie en haar dochter Charlotte. Wat begint als een tijdelijke aanstelling wordt een hechte vriendschap ver voorbij de dood van Marie. Een hartverwarmende film vol comfortfood.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl