Wouter van Essen Julian Cleton eigenaren Wijn- en Eetbar Most Frisse Mosterd

Julian Cleton: “Zonder ondernemers is de stad veel te saai!”

Corona times are hard, maar toch weten we er allemaal wat van te maken. Wij vroegen ondernemers of ze het nog een beetje zien zitten en hoe ze deze periode door komen. Vandaag belden we met Julian Cleton, eigenaar van de Utrechtse zaken wijnbar VinVin en Wijn- en Eetbar Most.

Tekst: Marije Lüschen
Beeld: Fotojeniek

Hoe zat je erbij op 15 maart?

“Ik was die dag bij Most aan het werk. Ik zat met een aantal vast gasten en onze chef de persconferentie te kijken. Het was de dagen ervoor natuurlijk al wat rustiger, dus we zagen het aankomen maar ik kreeg toch wel een tik. Je denkt toch: verdorie, ik moet dicht. Ik heb gedaan wat moest, het terras gesloten en nog een laatste borrel met vaste gasten gedaan. Daarna ben ik naar VinVin gegaan, wat ik eerder die dag al had gesloten. We hadden daar alles al goed schoon gemaakt en er voor gezorgd dat alles langer dicht kon. Ik zag zoals gezegd namelijk de bui al hangen. Bij VinVin hebben we nog een laatste drankje met het personeel gedaan. De Duitse vrouw van onze chef een paar weken eerder een fles Schnapps uit Duitsland meegenomen. Dit was het sluitdrankje dat we nodig hadden die avond. Het kwam echt even binnen.”

Hoe gaat het nu?

“Het is wel oké. Ik ben gezond en iedereen om me heen is gezond, dat is het belangrijkste. Verder is het natuurlijk echt niet leuk. Je zit in zo veel onzekerheid. De ene dag pakken we lekker door en de andere dag denk ik: wat heeft het nog voor zin. Ik ben niet laf ingesteld en zal blijven vechten. Zonder ondernemers is de stad namelijk veel saaier! Kortom, mijn stemming wisselt met de minuut. Gelukkig heb ik wel hele fijne collega’s en Wouter natuurlijk, met wie ik samen eigenaar van Most ben. In deze tijden weet je nog beter wat je aan elkaar hebt.”

Hoe zorg je nu voor inkomsten?

“Ik weet niet of we nu van inkomsten kunnen spreken. De inkomsten die je in deze tijden genereert, zullen nooit opwegen tegen wat we hiervoor verdienden. Maar we zijn er nu en zullen zorgen dat we blijven bestaan.”

“VinVin is momenteel helemaal dicht. Daar zijn we nu lekker aan het schilderen. Most is nu een afhaalrestaurant en soms bezorgen we ook maaltijden in Leidsche Rijn. We hebben Most ingericht als een wijnwinkel en hebben met Pasen ook paasbrunches inclusief lekkere bubbels bezorgd.”

“Verder organiseren we online wijnproeverijen, én een online bingo, discofeest én wijnproeverij in één! Je kunt een bingo bucket bij Most komen ophalen met twee halve flessen lekkere wijn, vijf bingo kaarten, popcorn en toegang tot de ‘online bingo en discoclub’ voor die avond.”

Wat kunnen gasten nu doen om jullie te steunen?

“Naast deelnemen aan onze online evenementen kun je ons ook steunen door nu al tickets voor proeverijen te kopen. We zijn namelijk van plan om extra proeverijen te gaan organiseren als we weer open mogen. Hopelijk genereren we op die manier weer extra omzet. Daarnaast zou ik willen oproepen om vooral ook doordeweeks langs te komen. Het zou zonde zijn als we straks in het weekend mensen teleur moeten stellen en doordeweeks genoeg plek te hebben.”

Wat willen jullie zeggen tegen andere horecaondernemers?

“Drink in deze tijd niet te veel maar ook niet te weinig ;-). Mocht je nog wijn nodig hebben, dan weet je ons te vinden!”

Over de ondernemers

Julian en Wouter
Beiden bekende koppen in de horeca. Toen Julian in 2015 Wijnbar VinVin in het centrum van Utrecht overnam, woonde Wouter al geruime tijd tegenover de bar. Wouter en Julian raakten bevriend en het begint steeds vaker voor te komen dat Wouter wel eens bijspringt wanneer Julian handen te kort komt… In begin 2018 wordt Julian gevraagd een nieuwe wijnbar te beginnen in het centrum van Leidsche Rijn. Hij aarzelt geen moment; ook niet om Wouter hierbij te betrekken. In het najaar opende Wijn- en Eetbar Most haar deuren.

Over Wijn- en Eetbar Most
Bij Most kun je zelf wijn tappen. Door het innovatieve wijndispensersysteem heeft Most de grootste selectie geopende wijnen van Utrecht: meer dan 100! Je krijgt een ‘Most-pas’, zet daar een begrap op en gaat op zoek naar een wijn die je zou willen proeven. De wijnen staan per soort, smaakprofiel en kleur gerangschikt – er is voor ieder wat wils: wit, rood, rosé, mousserend en zoet. 

Wijn- en Eetbar Most
Brusselplein 191, Utrecht
www.wijnbarmost.nl

VinVin
Predikherenstraat 19, Utrecht
www.wijnbarvinvin.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl