Jac Rijks en Coen Muysken De Eetplaneet Frisse Mosterd

De Eetplaneet: de beste producten in toegankelijke maaltijden

Corona times are hard, maar toch weten we er allemaal wat van te maken. Wij vroegen ondernemers hoe ze deze periode door komen. We spraken Coen Muysken en Jac Rijks van De Eetplaneet. Coen heeft als sous-chef in de keuken van Karel V gestaan en Jac kennen we van zijn restaurants Amberes en L’ami Jac. Nu koken ze voor heel Utrecht toegankelijke, goede maaltijden voor een eerlijke prijs.

Tekst: Nadia Khaleghi
Beeld: De Eetplaneet

Hoe kennen jullie elkaar?

Coen vertelt: “Ik woonde in Oudwijk en werkte in de keuken bij Karel V. De zaak van Jac lag op de route en leerde elkaar kennen. Uiteindelijk ben ik bij ‘m gaan werken. De laatste jaren heb ik bij de Scheepskameel in Amsterdam gewerkt, maar Jac en ik hebben altijd contact gehouden. Toen Jac hoorde van dit pand, besloten we dit avontuur samen aan te gaan.”

Hoe zaten jullie er de dag van de horecasluiting bij?

“De dagen ervoor waren er veel afzeggingen. Vergaderingen, lunches, privé-diners… de hele agenda werd leeg geveegd. Toen we hoorden dat we dicht moesten, hebben we wel even gebaald, maar al snel ging de knop om. De dag erna zijn we bij elkaar gekomen we zijn op pad gegaan en hebben onze auto volgeladen met overschotten van De Lindenhoff om chutneys en confituren te maken.”

Wat doet De Eetplaneet precies?

“Wij verzorgen overdag een uitgebreide lunch en catering voor bedrijfsverzamelgebouw De Pionier van Mitros. De grote keuken leent zich uitstekend voor externe activiteiten zoals de voorbereiding van catering en klussen op locatie. Dit had de volgende stap moeten zijn. De Corona-crisis heeft dat hele proces omgegooid. De groepen zijn gecanceld en we zijn ons eerder dan gepland gaan richten op deze externe activiteiten.”

Jullie hadden nog helemaal geen naam gemaakt in Utrecht. Hoe hebben jullie dit aangepakt?

“Onze eerste klant was mijn broer. Hij woont met zijn drie schoolgaande kinderen in Hoograven en hij en zijn vrouw hebben een fulltime baan. Koken is het laatste waar ze mee bezig zijn. Het ging als een lopend vuurtje door de buurt en kort daarna hadden we een appgroep. Binnen de kortste keren voorzag ik gezinnen uit de straat van maaltijden.”

Restaurant De Eetplaneet interieur Frisse Mosterd

“Inmiddels publiceren we de menu’s op social media en de website. We bezorgen in omgeving Hoograven, de rest van Utrecht kan bij ons komen afhalen. We zitten naast sportpark Welgelegen achter Holland Casino: een centrale locatie met genoeg parkeermogelijkheden. Het is ontzettend leuk om te merken dat steeds meer mensen ons weten te vinden.”

Zijn jullie gerechten even complex als bij L’ami Jac en Karel V?

We maken toegankelijk eten voor een breed publiek. De manier waarop we met eten omgaan is nog wel hetzelfde: herkenbare, verse producten van hoge kwaliteit waar we creatief mee koken. Qua benaderingswijze maakt het dus niet uit of het een kreeft of een bloemkool is.

Missen jullie het traditionele restaurant-leven niet?

Jac schudt zijn hoofd: “Ik wilde niet meer tegen de klippen op vijf dagen per week een restaurant openhouden en op dinsdagavond zitten te wachten op twee tafels van twee om half acht. Deze plek vroeg nauwelijks investering. Met weinig middelen hebben we de nodige aanpassingen gemaakt om te starten.

Eten De Eetplaneet Frisse Mosterd

Wat zijn de groeiplannen van De Eetplaneet?

“Je kunt dit concept eenvoudig meenemen. Denk aan een pop-up, festival of workshop. De Eetplaneet kan in heel Nederland neerstrijken. Corona gooit voor nu roet in het eten. Het is een lastige tijd om motivatie te houden en toekomstplannen te maken, maar ik blijf geloven in de kracht van écht goed eten voor een scherpe prijs. De naam moet een beetje gaan rondzingen in de stad. Als mensen iets tofs organiseren zoals een thuisdiner of een bruiloft creëren wij iets moois op locatie.”

De Eetplaneet
Grebbeberglaan 15, Utrecht
www.de-eetplaneet.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl