Blauw Grond header Frisse Mosterd

Blauw Grond: een zaak openen tijdens de coronacrisis

Corona times are hard, maar toch weten we er allemaal wat van te maken. Wij vroegen ondernemers hoe ze deze periode door komen. We spraken Frank Renfurm van Blauw Grond, de Surinaamse Warung. De zaak aan de Voorstraat is deze maand stilletjes opengegaan.

Tekst: Nadia Khaleghi
Beeld: Blauw Grond

Laten we beginnen bij het begin: hoe gaat het met je?

“Tja, ik ben er een beetje gelaten onder. Ik heb ook nog twee zaken in de Hogeschool op de Uithof. Toen de onderwijsgebouwen sloten, was het ook klaar met Lucy & Suzy en Zenwich Café. Toen voelde ik al nattigheid: de opbrengsten van de lunchzaken op de Uithof ondersteunen de start van Blauw Grond. Op de Uithof staat er een rij die we snel kunnen wegwerken door veel broodjes te maken; je maakt je omzet in een korte spits en verdient relatief sneller geld dan in een restaurant waar mensen langer zitten en de kosten hoger liggen.”

Hebben we jou niet eerder aan de Voorstraat gezien?

“Klopt! Ik heb eerder Zenwich Café gerund op de plek waar nu O’Panuozzo zit. Het was middenin de crisis, dus ik had het met mijn kleine zaakje erg zwaar. Toen de kans op de Uithof kwam, ben ik er voor gegaan.”

Wat is een Surinaamse Warung’?

“Toen de Javanen naar Suriname werden gehaald om te werken op de plantages, namen ze hun gerechten mee. Het resultaat is een smeltkroes van smaken: de Surinaams-Javaanse keuken. Dit proef je nog steeds in de warungs, eethuisjes in de wijk Blauwgrond in Paramaribo. En nu staat zo’n warung in Utrecht. Iets moderner, maar nog steeds met de authentieke smaken van daar.”

Aan wat voor gerechten moeten we denken?

“Een dampende kom saoto, krokante teloh of een frisse gadogado. Onze specialiteit is de saté. Direct van de grill met homemade sauzen. Uiteraard met een flesje Parbo bier of een knalroze dawet ernaast.”

Blauw Grond interieur

Wanneer zou je opengaan?

“De planning was eind maart, maar dat heb ik uitgesteld. Het is echt balen om het mooie idee dat je voor ogen had, in het water te zien vallen. Ondernemen betekent voor mij: doen waar je blij van wordt op een manier waar je zelf 100% achter staat. Opengaan met alle beperkingen hoorde daar voor mij niet bij.”

Ik zie toch een afhaal menu, waarom ben je van gedachte veranderd?

“Omdat we geen grote lancering hebben, wil ik dat mensen ons toch al een beetje leren kennen. We maken maaltijden voor thuis, maar in het restaurant ligt de focus meer op shared dining en het sociale aspect dat daarbij hoort. Daarbij is iedere euro die we nu kunnen bijverdienen hard nodig.”

Hoe zie je de toekomst van Blauw Grond voor je?

“Ik hoop natuurlijk het beste, maar het gaat zoals het gaat. Op dit moment moet ik op iedere euro letten om het uit te zingen tot er meer versoepelingen komen. Dat de Voorstraat nu op de schop gaat, helpt ook niet echt. Maar ik blijf overtuigd van de kracht van Blauw Grond en hopelijk kunnen we veel Utrechters blij maken met ons Surinaams-Javaanse streetfood. Liefde gaat tenslotte door de maag.”

Blauw Grond
Voorstraat 94, Utrecht
www.desurinaamsewarung.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl