Wie doen er mee?

Bekijk je deze pagina op mobiel? Kantel je telefoon voor betere leesbaarheid!

logo klein berlijn
Klein Berlijn

In het rauwe, upcoming Rotsoord vind je Klein Berlijn. De zaak is klein van stuk, maar het terras aan het water is groot. In het weekend kun je dansen op live muziek, maar ook doordeweeks bezorgt Klein Berlijn je een weekendgevoel. Trek gekregen? Bestel van de borrelkaart of laat wat bezorgen, daar doen ze hier niet moeilijk over.

Brouwerij Het Licht

Onder de slogan “Meer licht, Meer smaak”, stoomt brouwerij Het Licht je klaar voor ieder seizoen met hun eigenwijze bieren. Lentelicht voor de warmer wordende dagen of een Zomervlam voor een broeierige zomer. Op druilerige dagen is er verzachtend Herfstlicht en de kruidige Wintervonk brengt warmte in tijden van kou.

logo het licht

Naast de vaste seizoensbieren brouwt de brouwerij ook specials, soms in samenwerking met Utrechtse horeca. Grijp je kans als je er eentje tegenkomt, want de oplage is vaak beperkt. Tijdens de drie maanden die de Bierhop lang is proef je zowel de smaak van de lente als de zomer.

logo cafe brun
Café Brun

Huh? Een bar zonder bar? Bij Café Brun sta je direct in contact met de barman, zonder die ‘barrière’ ertussen. Het café voelt hierdoor heerlijk huiselijk aan, met voldoende ruimte voor een borrel met een groep of een knusse ontmoeting in kleiner gezelschap. Niet alleen de bar is bijzonder, maar je vindt in de ruimte ook werk van kunstenaars en ontwerpers (die houten kast aan de muur: wauw!). Aan diezelfde muur twaalf verschillende tappunten, met wisselende bieren. En ook op fles regelmatig een ander assortiment. In de zomer kan de voorpui volledig open en zit je hier fijn in de zon aan de Lange Jansstraat.

Eleven Brewery

Eén plus één is elf! Loes van Impelen en Kevin Hageman brouwen op industrieterrein Kanaleneiland prachtige bieren, mét passie. De brouwerij is jong, maar brouwt volwassen bieren in alle soorten en maten. Zo hebben ze een fruitige en soepele New England IPA, maar ook een krachtig gemoutte Stout of een blond bier met eikenhout.

Gezamenlijke krachten gebundeld, leven Loes en Kevin de verhalen die op hun strakke labels pronken. De bieren van Eleven Brewery smaken niet alleen goed; ze vertellen een verhaal uit het leven van het koppel. Diverse en op maat gemaakte bieren, met een persoonlijke stempel.

logo eleven brewery

Brouwer Kevin deed brouwervaring op bij Brouwerij de Molen en Oedipus en deze ervaring deelt hij graag met jou. Eleven organiseert dan ook brouwworkshops, waarin Kevin je de kneepjes van het vak kan bijbrengen. Aanrader!

Café Lijn 4

De Twijnstraat: wat ons betreft de gezelligste straat van Utrecht vol kleine, gepassioneerde ondernemers. Misschien is het straatbord van Lijn 4 je wel eens opgevallen met hilarische kreten als ‘Slechte bediening? Kom het zelf doen en solliciteer’ of ‘Je hebt zelf een goed uiteinde’. Binnen tref je een gezellige kruising tussen een Ierse pub en een bruin cafe. Pak een spelletje en schuif aan bij het raam of in een van de hoge nissen. Een kaart vol bijzondere bieren, goedgevulde bitterballen en personeel met kennis van zaken. Een avond bij Lijn 4 levert je mooie verhalen op.

The Sisters Brewery

Stukjes kunst zijn het, de biertjes van The Sisters Brewery. Zowel labels op de flesjes als het bier ín de flesjes. De familie Beijeman refereert naar het familiare met de bijen in namen en logo, maar vertelt gelijktijdig het verhaal van de mens op hun labels. De bijzondere designs worden veelal door vrouwelijke artiesten ontworpen.

Deze vrouwen die brouwen (met hun vader) staan voor kwaliteit en een sterke boodschap. En met succes! De bieren van de Utrechtse sisters zijn te vinden door heel het land en zijn goed vertegenwoordigd op nationale en internationale bierfestivals.

logo sisters brewery

Probeer dus eens de frisse, maar stevig gehopte Queen Bee, of de pittige, bloemige Worker. De lichte, maar smaakvolle Waggle Dance. Bieren met goede namen en smaken. Aan de slag, want de brouwerij heeft je genoeg smaken te laten proeven, stijlen te laten proberen en kunstwerken te laten zien.

logo kantien
KANTIEN

In de kantine van een oud gemeentekantoor aan de Ravellaan huist KANTIEN. In deze grote zaak met zonnig terras is het goed toeven. Hier kun je de hele dag terecht: van lunch achter de laptop tot borrel met collega’s en een avond tafelen met je lief. De verrassende, culinaire creaties uit de keuken van KANTIEN zijn lokaal georiënteerd en ook in het glas proef je regelmatig lekkers van dichtbij. De fijne bediening maakt dit een no-nonsense plek om in je hart te sluiten. Kortom: het omfietsen waard!

Brouwerij De Kromme Haring

Deze brouwerij is opgericht in 2014 door de Amerikaanse bioloog en thuisbrouwer Stephen Grigg en bierliefhebber Gijs van Wiechen. De twee hebben 20 jaar brouwervaring en een diepgewortelde liefde voor Amerikaanse hops en klassieke Engelse mouten.

Deze voorliefde voor traditionele en smaakvolle ingrediënten proef je terug in de bieren van De Kromme Haring. Geroemd zijn ze, onder andere, voor de Smokey The Barracuda. Een funky, smoked porter die je als Utrechter geproefd MOET hebben. De overige bieren zijn een stoere selectie aan sterk uiteenlopende bieren. Genoeg te proeven dus.

logo kromme haring

In hun brouwerij aan de Europalaan vind je er, naast een passie voor bier, ook een brewpub waar je hun eigen, maar ook bieren van internationale brouwerijen kunt drinken met bijpassende barbites.

logo kafe belgie
Kafé België

Menig student heeft hier geprobeerd de enorme bierkaart aan de muur van onder naar boven te drinken, maar niemand is het ooit gelukt (misschien maar beter ook). Gerund door creatievelingen en bezocht door alle soorten mensen die je maar kunt bedenken: Kafé België is een begrip. In 1984 opende het café, toen nog met danskelder eronder. Eenmaal binnen heerst er een opvallend fijne no-nonsense sfeer. Ieder doet z’n eigen ding en bestellen doe je aan de bar. Hier kun je anoniem een avond verdwijnen, precies zoals een goede kroeg betaamd. Wij vinden het prachtig.

Brouwerij Maximus

Deze Utrechters in Leidsche Rijn brouwen sinds 2012 bieren in de orde “speciaal” en waren daarmee een van de voorlopers in het Utrechtse. Bekende namen als Brutus (zachtmoutig), Highhops (heerlijk bitter) en Pandora (fruitig gehopt) zijn niet meer uit het Utrechts bierlandschap weg te denken.

 

Maar, er zijn er meer! De brouwerij brouwt verschillende traditionele bieren met een moderne twist. De Witzen, een traditionele weizen met een witbiergist, is daar een voorbeeld van.

logo maximus

In hun proeflokaal aan de Pratumplaats kun je de hele collectie proeven, bierproeverijen bijwonen en aan pubquizzen meedoen (dat is immers belangrijker dan winnen). Met een vers uitgebreid terras en een mooie bar kun je er het hele jaar door terecht voor een hap, een biertje en een leuke avond.

logo springhaver
Springhaver

Bij Springhaver aan de Springweg kun je van ’s ochtends tot laat in de avond genieten van allesomvattende horeca. Een lekkere kop koffie, goed gesprek, wisselende gasten, filmvoorstellingen, een terrasplek in de zon, inclusief een menukaart waar je ‘u’ tegen zegt. Ruime porties uitsmijters, twaalf uurtjes en nachos zorgen dat je met een goedgevulde buik de tent verlaat. Of je gaat er gewoon niet meer weg en geniet de hele dag van alles dat het fijne café je te bieden heeft.

Brouwerij Oproer

Stoere mannen die stoere bieren brouwen. Genoeg smaak in de bieren terug te vinden dus, maar, met smaakbalans hoog in het vaandel. Internationaal bekend, brouwt Oproer in Zuilen én in Oregon. Zo kunnen de brouwers hun bieren distribueren zonder een enorme ecologische voetafdruk achter te laten met de export ervan. In het CAB-gebouw naast station Zuilen kun je in de Biergarten genieten van een wijde selectie aan bieren van Oproer én anderen.

logo oproer

De brouwerij werkt dan ook graag samen met andere brouwerijen uit Nederland, maar eerder ook al met Engelse en Amerikaanse brouwerijen. Hiermee heeft de brouwerij een indrukwekkend totaal van ongeveer 200 verschillende bieren gebrouwen. Ook indrukwekkend is het restaurant dat je vindt bij de brewpub. Met een maandelijks veranderd menu kun je hier het hele jaar door proeven, ontdekken en ervaren.

logo op zuid
Op Zuid

Zo’n groot terras (aan het water!) heb je nergens in Utrecht. Bij Op Zuid in Hoograven is het goed toeven. Een gast heeft soms niet veel nodig: een zuchtje wind, uitkijk op het water met af en toe passerende plezierbootjes en roeiende studenten, een biertje in de hand en een goeie maaltijd of snack erbij op tafel. Over bier gesproken… Brouwerij Vedett creëerde een reusachtig graffiti-kunstwerk op de muur achter de bar. Tof! Monique en Frank (ook eigenaren van Bij Guusjes in de Vogelenbuurt) runnen deze internationale zaak met hart en ziel.

vandeStreek

De gebroeders Ronald en Sander van de Streek begonnen het professioneel brouwen in 2013. Hun intrede in de biermarkt deden ze met de alom bekende Broeders, de Dark Roast en de Festival saison. Nu, 6 jaar later, brouwen de broeders nog steeds met plezier “genietbieren” in alle stijlen. De brouwerij is hun speeltuin, zo getuigt ook de “Playground series”. Deze speelse filosofie resulteert in een mooie collectie van interessante bieren, mét een twist. Van de fruitig gehopte Hopart tot de gerookte en met zeezout op smaak gebrachte Turf en Surf. Of wat dacht je van de WipWap? Een bierpakketje met een donker én een blond bier, om te mixen.

logo van de streek

VandeStreek heeft een indrukwekkende collectie met sterk uiteenlopende bieren. Sommige bekender dan anderen, maar allemaal even goed. Brouwend vanuit ons stadsie, gooien ze hoge ogen in (inter)nationale bierwereld, waarbij de de N/A IPA slechts één van de vele geprijsde bieren is van de brouwerij. Je bent dus nog lang niet uitgedronken!

logo olivier
Belgisch Biercafé Olivier

Achter de witte gevel van Belgisch Biercafé Olivier (zeg: Olievjee) vind je een indrukwekkend schuilkerk. Onder de grote gewelven en het imposante orgel is het goed borrelen. De Belgische gemoedelijkheid werkt aanstekelijk. De stilstaande klok is een voorbode: hier vergeet je de tijd. Het personeel heeft verstand van zaken en adviseert je graag. Neem plaats aan de lange bar met duizelingwekkend veel bieren of pak een spelletje uit de kast en nestel je aan een tafel. Voor je het weet loopt de borrel over in een Belgisch feestmaal.

Brouwerij De Leckere

De Utrechtse brouwerij De Leckere behoeft weinig uitleg. Opgericht door een krakerscollectief in 1997 brouwt De Leckere al sinds jaar en dag. Inmiddels zijn ze verhuisd van De Meern naar het Utrechtse Werkspoorkwartier. Hier vond de groeiende brouwerij niet alleen meer ruimte voor het brouwen en opslag, maar begon ook het bestaan van hun proeflokaal: Werkspoorcafé De Leckere.

De Leckere houdt al sinds hun oprichting rekening met het milieu tijdens het brouwproces. Ze brouwen onder andere zonder gebruik van fossiele brandstoffen en met zorgvuldige omgang van restproducten en –energie. In het proeflokaal aan het werkspoor kun je bijvoorbeeld bierbostelbrood eten. Gemaakt van de bostel die overblijft na het bierbrouwen.

logo de leckere

De tripel die je bij Olivier drinkt is speciaal voor hen gebrouwen en dus ook uitsluitend in de beroemde schuilkerk verkrijgbaar. Geniet!

De Utrechtse Bierhop gaat van start tijdens het Pinksterweekend op vrijdag 7 juni en loopt t/m zondag 8 september. Volg Bierhop op social!